България

Южноафриканският щам е по-опасен от британския

Южноафриканският щам на коронавируса е по-опасен от британския, който вече бе доказан у нас, заяви пред Нова телевизия главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му вариантът от Южна Африка е по-слабо разпространен, но води до по-тежко протичане на болестта. Такива данни за британския няма, но пък той се смята за неколкократно по-заразен.

България ще проведе изследване

за южноафриканския щам, каза още Кунчев. Досега с такова бяха потвърдени 8 случая на британския. Още преди да излязат резултатите шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви, че вариантът циркулира у нас.

Концентрацията на новия щам в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма. За това се отказваме от шалове, яки, шлемове, тъй като те няма как да спрат заразяването с вируса. Това, което със сигурност знаем, е, че се предава много по-лесно от обикновения. Но протича без особени симптоми, за разлика от южноафриканския„, обясни Кунчев.

По думите му ваксината на „Модерна“

създава по-малко антитела срещу южноафриканския щам. Според него обаче препаратите могат да бъдат пригодени към мутиралия вирус.

Заведенията, които отворят на 1 февруари въпреки забраните, ще бъдат санкционирани, каза още Кунчев. По план заведенията за хранене трябва да отворят на 1 март. Голяма част от тях обаче не са съгласни и заплашват да започнат работа месец по-рано.

Аз много се надявам да не го направят, защото наистина разбирам положението, в което се намират. И отговорът на излизането от това положение е на две места. Веднъж в министерството на труда, започнаха плащанията, те наистина трябва да полчуат помощи работещите, но то не трябва да става за сметка на общественото здраве„, каза здравният инспектор.