Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Новини

През  следващите години идва нова пандемия

Основателят на Microsoft Бил Гейтс

смята, че през следващите 20 години човечеството може да очаква нова пандемия с 50% вероятност. Гейтс заяви в интервю за испанския вестник El Diario, публикувано в неделя.

„Пандемията може да дойде от вирус, който вече познаваме. Възможно е да е вид грип или друг вид коронавирус. И това би ни позволило да получим поне някакви насоки за това как да получим лечение и ваксина много бързо. Но може да е и нещо друго“, добавя американският предприемач.

Хипотезата

„Възможно е да става дума за вирус, създаден от човек, биотерорист, който го е разработил и умишлено го е разпространил. Това е много страшен сценарий, защото може да има опити да се разпространи на различни места едновременно.“

„Човешкото население се увеличава и ние навлизаме във все повече екосистеми. Ето защо изчислявам, че има 50% вероятност през следващите 20 години да се появи естествена пандемия вследствие на изменението на климата“, добавя той.

За справяне с пандемиите

предприемачът предлага да се създаде глобален екип за реагиране и мобилизиране при епидемии, който той сравнява с пожарникарите.

„Това, което предлагам, ще изисква 25% увеличение на бюджета на Световната здравна организация и с него ще разполагаме с екип от около 3000 души с различни профили“, добави той.

Маймунската шарка

Гейтс не вярва, че огнището на маймунска едра шарка ще се превърне в нова голяма пандемия, но признава, че е загрижен за разпространението на рядкото заболяване.

Сериозен анализ защо в Европа, където вирусът не е бил често срещан, изведнъж се появяват стотици случаи, изсква Гейтс.

„Изглежда, че това се дължи на някаква промяна в начина, по който вирусът се предава сега. Фактът, че е свързан с дребната шарка, е малко плашещ, но не мисля, че това ще бъде следващата голяма пандемия“, добавя той.

От къде идва заразата?

„Ако не беше пандемията от коронавируси, за маймунската едра шарка нямаше да се пише дори в новините.“

Коментирайки методите за ограничаване на разпространението на различни болести, Гейтс обърна внимание на мрежите против комари.

„Има и други, по-сложни методи“, добавя предприемачът. Тестваме един метод, който включва генетично модифициране на комарите, така че да не се възпроизвеждат, и драстично намаляване на популацията в рамките на няколко години, за да се премахне разпространението на малария.“

Това е нещо, върху което се работи в лаборатории на милиардера, но резултат ще има след пет години.

El Diario