Новини

Масовата хипноза на хората като средство за управление

Елитите винаги са били очаровани

от идеята за масова хипноза. През ХVIII век Франц Месмер е известен с това, че забавлява европейски кралски особи с демонстрации на това, което той нарича „животински магнетизъм“.

Тоест това, което сега познаваме като хипноза на индивиди и групи. Оттогава „месмеризмът“ се е превърнал в синоним на опит да се заблуждават хората и да се диктуват действията им, докато са в вид транс.

Хипнотизмът все още е много активна тема в психиатричните кръгове и правителството на САЩ проявява страстен интерес към хипнозата като оръжие по време на техните експерименти MK Ultra през 50-те години на миналия век.

Хората ангажирани в областта на хипнозата

бързо отбелязват, че хипнотизиран човек не може да бъде накаран да направи нещо, което противоречи на техния етичен кодекс, но това не е точно цялата история.

Хипнотизаторът прави предложения, които субектът избира да следва (или отказва да следва), докато е в състояние на транс.

Но какво ще стане, ако може да бъде убеден (или заблуден) чрез хипноза да повярва, че определено действие е в негов най-добър интерес, въпреки моралния кодекс или чувство за самосъхранение?

Около две трети от дадено население

са способни да бъдат хипнотизирани в различна степен.

Станфордският университет жадно търси мозъчен модел, който действа като пръстов отпечатък за тези, които са по-податливи на хипнотично влияние.

И те вярват, че са открили определени фактори, включващи области на мозъка, които се справят с повишен фокус и внимание.

Намалената периферна осведоменост също помага да се увеличи уязвимостта на субекта към хипноза и значително увеличава внушаемостта.

Тези състояния

всъщност могат да бъдат насърчавани при големи тълпи от хора. Помислете за това за момент.

В каква дейност участва обикновеният човек, която хиперфокусира вниманието му върху една точка в пространството за дълги периоди от време и премахва почти цялото му периферно съзнание?

Ако сте казали „използване на мобилен телефон“, тогава печелите вечеря.

Освен създаването на изкуствена и постоянна ниска доза допамин в човешкия мозък, водеща до пристрастяване, мобилните телефони и други малки електронни устройства всъщност създават идеалните условия за хипнотизиране на човек.

Устройствата изтръгват

цялото периферно съзнание и го правят силно внушаем на тези, които знаят как да използват скрити методи.

За да повторим, хипнотично състояние може да бъде предизвикано при големи групи хора за продължителни периоди от време с правилния дългосрочен стимул.

Гледайте тук как менталистът Дарън Браун хипнотизира или „промива мозъците“ на цял търговски център от хора, за да вдигнат ръце точно когато той иска, без те да знаят защо го правят. Забележете, че около две трети от тълпата се съобразява.