Новини

Учени откриха самадхи в медитативна поза

Една древна статуя на Буда,

съдържаща в себе си мумифициран китайски монах, беше открита чрез ядрено магнитен резонанс в Медицинския център на Амерсфоорт, Холандия.

Сканирането разкрива напълно подробно скелетната структура на тяло, което седи в медитативна поза лотос и пребивава в статуята.

За първи път мумифицираният

монах е открит във вътрешността на статуята през 1990 година.

Тогава статуята претърпява реставрация, но след това е оставена, за да не бъдат увредени деликатните останки.

В опит да разберат повече за монаха в рамките на статуята, експертите използвали и ендоскоп, чрез който установили, че това всъщност е тялото на Учителя Лиюкуан.

Той бил будистки монах,

който е посещавал китайското училище по медитация през 1100 година. Учените смятат, че най-вероятно Учителят Лиюкуан е извършил т.нар. самадхи, известно и като самостоятелно мумифициране.

Монахът посветил съществуването си на медитативно състояние, за да направи връзката с божественото и преминаването към духовния свят. Така физическото тяло започнало да се разлага.

Най-вероятно Лиюкуан е седял

в тази медитативна позиция само с помощта на собственото си тяло в продължение на 200 години, преди колегите му монаси да открият тялото и да го балсамират и обвият в статуята за запазването на този свещен акт.

Сканирането на статуята

и мумията е извършено от Ерик Бройн, експерт по будистката история и изкуство.

Той е и уредник в „Световния музей“ Ротердам, и заедно с голям екип от медицински специалисти са работили в продължение на близо половин година по находката.

В момента статуята се съхранява в Музея на унгарската естествена история, където всички любопитни могат да видят уникалността на откритието.