Съзнание

Как да помогнем на детето и чуваме неговите съвети?

Ние оставаме на възрастта, в която сме получили най-малко обич. Често срещаме хора, които са на 20, 30 или 40 годишна възраст, но само изглеждат на нея.

Дълбоко в себе си те все още са в ранните си детски години и очакват любовта, която все още не са получили.

Те остават там докато те самите не се научат да обичат себе си. Различните възрасти имат различни нужди.

Вниманието и любовта, което очакваме се променя със всяка година. Ние просто имаме различни нужди и стандарти.

Първи години

Ранното детство е периода, през който се гради доверието. За това на тази възраст любовта е знак за страстната обич на родителите към детето.

Ако те са ненадеждни, тяхното поведение може да събуди тъга и страх у детето.

През втората или третата година от живота на детето, то се учи да прави някои неща само, за да е независимо и развива самоконтрол.

Родителите не бива да възпрепятстват това развитие по какъвто и да е начин.

Ако те са нетърпеливи и правят неща, които детето лесно може да извърши или очакват прекалено много от него, може да се появи чувството на срам.

Щом родителите прекалено много се опитват да опазят детето си, те остават слепи за истинските му способности, а детето започва да се съмнява в уменията си.

Като възрастни, тези хора се чувстват съдени от всички и нямат достатъчно самоувереност.

Развитие на характера

Да обичате едно дете от 3 до 6 годишна възраст означава да насърчавате техните независими действия, както и тяхната любознателност и въображение.

Ако това не им бъде позволено и децата биват наказвани, те развиват чувство за вина.

Щом станат възрастни, тези „големи деца“ нямат достатъчен фокус да преследват целите си и да ги постигат.

Юношество

Ако за децата постиженията в училище са единствения критерий за тяхната стойност, като възрастни има много по-голям шанс те да се превърнат просто в поредната „работна ръка“ в обществото.

Помогнете на детето вътре във вас да расте заедно с настоящето аз. Какво му има? На колко е години? Как изглежда? Говорете с него.

Във вашата комуникация с детето във вас вие сте сами. Кой ще осъществи контакта пръв? Отговорите, които намерите може и да ви изненадат.

Сега щом вече го намерихте е време да създадете връзка с него. Говорете си с него колкото искате. Питайте го какво му липсва. Давайте му внимание и любов.

Бъдете родителя, от който някога сте се нуждаели.

consciousreminder.com