Новини

ХААРП – тайното оръжие за контрол и въздействие

Едва ли вече има хора, които да не са чували за HAARP (ХААРП). Тези дни темата се разгоря с пълна сила в родните медии заради сиянието видяно у нас.

Но ето повече за инсталацията. Тя е обект на множество слухове и конспирации. Местоположението й в далечния север на Аляска само помага за това.

Според някои съоръжението модифицира времето и предизвиква урагани. Други обвиняват ХААРП за земетресения и влияние над умовете на хората.

Преди 10 години официални лица от Роскосмос дори я посочиха за потенциален саботьор на провалена руска мисия към Марс.

Така, очаквано, за мнозина HAARP се оказа и главен виновник за червеното сияние в небето над България.

Възможно ли е всичко това и какво знаем за проекта?

HAARP е името на инсталация, построена през 1993 година в близост до Гекона, Аляска. Тя е заобиколена от труднопроходима тайга, а достъпът до съоръжението е строго контролиран. 

Абревиатурата означава „Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания“. Тези изследвания се осъществяват с помощта на мащабна мрежа от антени и специални генератори.

HAARP е може би най-големият радиопредавател на Земята

Възможностите за експерименти са огромни и се дължат на 180 антени с нетна излъчваща мощност от 3600 kW или 3,6 MW. Диапазонът на излъчванията е между 2,65 и 10 мегахерца.

Проектът стартира като изцяло военен. Той струва 250 милиона долара. Финансирането идва от Агенцията за напреднали изследвания на Пентагона (DARPA). Апаратурата е произведена от военния гигант BAE Advanced Technologies.

В HAARP участват Военновъздушните сили на САЩ, Военноморските сили на САЩ и Университетът на Аляска във Феърбанкс.

Защо HAARP е построен в Аляска?

Земята, върху която е изграден HAARP, първоначално е била придобита от Военновъздушните сили на САЩ за изграждане на радар за обратно разсейване над хоризонта.

Краят на Студената война през 1991 г. и промяната на приоритетите за финансиране слагат край на този проект.

Поле от мощни антени

HAARP разполага с един от най-мощните радиочестотни предаватели, няколко различни радара, дигизонд (устройство за сондиране на йоносфера) и магнитометри.

Мощните антени се ползват за нагряване на йоносферата и дори за създаване на балон от плазма в нейните граници. На пръв поглед това звучи стряскащо.

Йоносфера е горната част от атмосферата. Тя е съставена от електрически заредени частици, йонизирани от слънчевата радиация. И без HAARP в нея има квазинеутрална плазма.

Йоносфера е на височина от 60 до около 1000 километра. Мнозинството от сателити и космически станции са разположени именно в нея.

Защо се интересуват военните от йоносферата?

Йоносферата има решаващо значение за разпространението на радиовълните. Тя прави възможна радиокомуникацията на големи разстояния.

Радиовълните, преминаващи през йоносферата, се влияят от заредените частици в нея. Те могат да повишат или намалят качеството на сигнала от сателит към Земята или късовълнови комуникации от земя към земя.

Експерименти с HAARP

Учените от HAARP използват високочестотни радиопредаватели, за да нагряват малки области от йоносферата и да наблюдават какво се случва.

Можем да кажем, че те наистина модифицират атмосферата, само че в областта отвъд границата с космоса.

„По поръчка“ учените могат да генерират различни особености в йоносферата и да съберат данни за тях и за влиянието им върху други неща.

Със съоръжение като HAARP е възможно да се създадат плазмени структури и неравности, да се използва йоносферата като антена за възбуждане на нискочестотни вълни и дори да се създадат слаби светлинни сияния.

Радиовълните, излъчвани от масива на HAARP, създават реакции, които имитират естествените процеси в йоносферата, но са по-контролирани и тяхното време и честота се измерват, което позволява на изследователите да ги разграничат от природните явления.

Може ли HAARP да предизвика сияние?

Краткият отговор е да. Но те са изключително слабо видими. Естественото полярно сияние се създава, когато частици с много висока енергия от Слънцето, се отклоняват от магнитосферата към магнитните полюси на Земята.

Там те се сблъскват с газови молекули, съществуващи в горната атмосфера. Енергията, включена в този процес, е огромна и е напълно естествена.

Може ли HAARP да предизвиква бури?

Не. Радиовълните в честотните диапазони, които HAARP излъчва, не се абсорбират нито в тропосферата, нито в стратосферата – двете нива на атмосферата, които създават времето на Земята.

Системата HAARP е основно голям радиопредавател. Радиовълните взаимодействат с електрически заряди и токове. Освен това, ако магнитните бури от самото Слънце не могат да предизвикват урагани и наводнения, няма шанс HAARP да може.

Може ли HAARP да влияе на човешкото тяло?

Краткият отговор е положителен. За да се случи това обаче, трябва да стоите непосредствено до или под самите антени на съоръжението.

Всъщност дори инсталацията да работи на пълна мощност, риск за служителите или хората наоколо няма.

HAARP не може да предизвиква бури, не може да прави земетресения и не може да манипулира съзнанието или тялото ви. Или поне така твърдят официалните медии.

Сиянието над Европа от нощта на 5 ноември не е причинена от съоръжението. Целта на инсталацията е съвсем различна, а днес тя функционира изцяло извън военен контекст, което според конспиративните теории е пълна фикция.

Монетата има две страни

Факт е, че най-силните страни в света са извършвали експерименти за контрол на времето и дори за контрол над съзнанието. Терминът геофизични оръжия не възниква от нищото.

През 1976 година Съединените щати и Съветският съюз подписват договор за забрана на геофизичните оръжия.

Под този „общ знаменател“ влизат системи, които могат да предизвикват земетресения, цунамита, бури или други природни катаклизми.

Можем да предположим, че забраната не слага край на разработките в тази сфера, а само ги прави по-секретни.

Ето само два примера. Русия може и е разсейвала облаци преди „Парада на победата“ в Москва. Това се извършва с инжектиране на аерозоли и отклоняване на облаците в други посоки.

Цената на слънчевото време обаче е висока – около 6 милиона евро. Затова процедурата не се прави за всеки майски парад.

САЩ са използвали сходна технология,

за да усилят мусонния сезон над Виетнам, по време на войната там. Идеята била, че проливните дъждове ще наводнят тунелите на Виетконг и ще забавят армията на Северен Виетнам.

Много е вероятно днес също да има секретни разработки на нови геофизични оръжия. Те обаче няма да са на публични места със собствен сайт, като HAARP.

Освен това историята показва, че геофизичните оръжия не са били особено ефективни при военни действия. Силните мусони не променят курса на Виетнамската война, която САЩ губи.