Новини

Идват роботите. Американец си имплантира безжични чипове

Американският биохакер Амал Графстра от Сиатъл е имплантирал безжични чипове в ръцете си. С тях той ще може да отваря входната си врата, да пали автомобила и мотора си и да има достъп до компютър, съобщава Дейли мейл. Чиповете се свързват с радиовълни чрез кодове, закрепени за предметите. Така мъжът отваря вратите само чрез доближаване на ръката си до тях.

Първият си имплант 40-годишният Амал си е направил през 2005 г. Тогава работел като компютърен консултант за няколко медицински клиники. Една от тях имала врата, която винаги се заключвала, а той влизал и излизал по десетина пъти на ден.

По-късно Графстра основал компания, която доставя микрочипове и започнал тяхното производство, като набрал средствата по интернет. Първия имплант му поставил лекар.

Сега вече имплантите са в стерилна инжекция, която лесно се поставя между показалеца и палеца. Цената е от 40 до 196 долара. Според Амал Графстра биохакерството е следващата фаза на човешката еволюция.

Около 10 000 души по света използват технология с имплантирани чипове. Някои по този начин следят физиологични показатели.

Източник: БТА