Тайни и загадки

Наблюдават ли нашата планета извънземните?

В последното проучване, публикувано в списанието Acta Astronautica, учените предполагат, че извънземни на 17,6 квадрилиона мили може да са използвали мощни телескопи, за да наблюдават древните цивилизации на Земята, като римляните, гърците и египтяните.

Изследването, ръководено от Заза Османов от института SETI, разглежда методите, които извънземните биха използвали, за да изучават Земята.

Основният въпрос

Според учените има максимално разстояние от 3000 светлинни години, на което извънземните биха могли да открият признаци на разумен живот.

Въпросът е дали артефактите на нашето технологично общество могат да бъдат видени и потенциално открити от извънземни телескопи“, казва Османов.

„Трябва да се обърне внимание на големи кораби, сгради, космически спътници и други обекти, които могат лесно да бъдат идентифицирани като създадени от човека структури.

Какво знаем дотук?

Знае се на този етап, че учените разглеждат три вида извънземни цивилизации в зависимост от нивото им на развитие.

Тип I консумира цялата енергия на планетата с нейната звезда-домакин, тип II използва цялата енергия на звездата, а тип III консумира цялата галактическа енергия.

„Високо напредналите извънземни биха могли да разположат множество телескопи, работещи заедно, или да използват суперкомпютри, за да наблюдават Земята“, отбелязват изследователите.

Технологиите на извънземните

Смята се, че напредналите извънземни общества могат да използват квантови компютри, базирани на изкуствени черни дупки, за да записват сигнали от Земята, което е немислимо на този етап за нас.

Експертите подчертават, че за да ни разпознаят като интелигентна цивилизация, извънземните най-вероятно ще обърнат внимание на видимата светлина, отразена от съответните обекти.

Пространствената разделителна способност и оптичните телескопи могат да идентифицират големи артефакти, казват учените.