Хипотези

Загадъчните мистерии на Сфинкса. Египетски фараон или небесна цивилизация строи монумента?

Получовек, полузвяр, сфинксът е най-голямата монолитна статуя в света. За някои той е носел могъщество, за други е всявал ужас. Но той си остава една загадка.

Какво е? Кой го е построил? И защо?

Този образ е така могъщ, че всеки път, когато го погледнете, виждате нещо ново. Мисленето ни се противопоставя на общоприетата история и най-после искаме да разрешим древната загадка в света.

Една изгубена идентичност, една фантастична мистерия

Фалшиви улики и задънени улици скриват стъпките на миналото. Над 4000 години история са създали затворени пътища, а археологията около сфинкса се е превърнала в лабиринт от конфликтни идеи.

Но дали са само 4000 или над 12000 години? Нови теории обхождат научните среди и страскят съня на представителите на ортодоксалната археология.

Величественият някога Сфинкс бил оставен на разрушителното действие на пустинята и бил заровен до врата в пясък.

Според стела на хиляди години

открита в Египет, принц Тутмос полегнал край каменния гигант, за да се скрие от обедното слънце. Той заспал и сънувал сън, в който Сфинксът му проговорил. Казал му, че ако почисти пясъка от лапите му, ще стане цар.

Според стелата принцът изпълнил молбата на Сфинкса и почистил пясъка. Реално, това била идеална възможност за Тутмос да бъде запомнен редом с великата статуя и да възвеличи името си.

Затова той скалъпил цялата история от стелата. Текстът започва с дата, първата година от управлението на Тутмос IV.

За нас посланието е ясно. Това си е чиста пропаганда

Той вече е цар, и едва тогава разказва историята. Съмненията се засилват и истинските строители надничат от звездното небе в очакване да бъдат признати.

Първото нещо, което прави впечатление е, че зад Сфинкса виждаме пирамидата на Хефрен. Съвсем естествено се зародила и идеята, че щом Сфинксът е почти на една линия с пирамидата на Хефрен, трябва да е негов.

Хефрен е един от най-големите строители в Гиза. Пирамидата му е до голямата пирамида на баща му, и е също толкова голяма. В добавка Хефрен построил два храма, разположени точно пред Сфинкса. Идеята била ясна за всички.

Сфинксът е на Хефре

Днес посетителите на Сфинкса го приближават от изток, идвайки от Кайро. Така че, когато отиваме към Сфинкса, го виждаме фронтално. А зад него е пирамидата на Хефрен.

Те изглеждат сякаш взаимно си принадлежат. Но разбунтувалите се археолози имат друга хипотеза. Съзведието Лъв преди 12000 години е било ориентирано точно като Сфинкса.

Десетки автори се питат всекидневно коя цивилизация е построила монумента. Неговата участ е величествена и печална. Един арабски шейх опитал да го обезобрази, но успял само да отчупи носа му.

Сякаш всевишният Сфинкс наистина притежавал някакви скрити сили. Това привличало ловци на съкровища, които търсели тайни помещения. Техните некоординирани опити само нанесли допълнителни щети. Но Сфинксът щял да надживее всичко това.

Мистерията продължава и до днес

Когато не можете да унищожите един образ, започвате да се боите от него. Затова той бил наречен „Баща на ужаса”.

Оттогава Сфинксът бил обгърнат в легенди. До XX век, демонстрирайки „уважението“ си към древните паметници, британски войници използвали Сфинкса като мишена.

Освен че е бил увреждан, Сфинксът е бил и сериозно реставриран. Сега е трудно да си представим, че е бил изваян от цяла естествена скала.

Но също толкова трудно е да се установи кое е оригинално и кое не?

Съществуват теории за тайни помещения, основани на няколко шахти като тази, които често били издълбавани от строителите на гробници, смятащи, че под пясъка лежи тялото на Сфинкса.

Най-смущаващата находка тук са останките от гигантска каменна брада. На кого е принадлежала и дали не е на Боговете създатели?

А може би те са генетичните родители на човека и последвалата ги цивилизация? И въпреки огромното желание, едва ли науката ще даде категоричен отговор?

НП/2024©