Новини

Лазерна технология изтрива неприятните спомени

Учени от университета в Тояма, Япония, са открили способ за корекция на спомените с помощта на лазер. Методиката е изпробвана успешно върху мишки, а резултатите от изследванията са публикувани в сп. Science.

Проведените експерименти са започвали със създаване на неприятни спомени. На гризачите е давана подсладена вода и в момента, в който са започвали да я пият, са им поставяни инжекции с литиев хлорид, който предизвиква повръщане. Освен това мишките са били подлагани на силен токов удар, съпроводен с определен звук. Травмата е изработвала у гризачите рефлекс, който буквално ги е парализирал от ужас при вкусването на подсладена вода или чуването на звука. За да ги избавят от лошите спомени, японските учени са използвали постиженията на оптогенетиката. Лазерната светлината позволява активиране и дезактивиране на определени участъци от мозъка.

Учените смятат, че в бъдеще лазерът ще позволява заличаване на неприятни спомени и при хора. Методът може да се използва за лечение на пациенти с посттравматични разстройства, психически и психологични проблеми.

За да „отключат“ дадени неврони в мишия мозък, специалистите от университета в Тояма са прилагали терапия със специално изработена лазерна технология. Специално комбинация от мощност и насоченост на лъча без отрицателно влияние върху здравето е успяла да накара мишките да не се вцепеняват при вкусването на подсладена вода.

НП/Science