Видео

Доналд Тръмп: Светът е пълна каша. Америка не трябваше да влиза в Ирак

Американският президент Доналд Тръмп обясни намерението си да се забрани временно влизането в страната на хора от някои мюсюлмански държави с твърдението, че трябва да се действа, защото в света цари „пълна бъркотия, пълна каша“.

„Това не е забрана, насочена срещу мюсюлманите, а засяга страни, където има много тероризъм“, заяви Тръмп в интервю, излъчено от ABC.

„Не искам тероризъм в тази страна“, добави той, но отказа да изреди страните, които ще бъдат засегнати от предвижданите мерки. Той отново потвърди становището си, че Европа е допуснала „огромна грешка“ с разрешаването на милиони да влязат в Германия и други страни.

Според „Вашингтон пост“, администрацията се готви да замрази за един месец влизането в САЩ на хора от 7 мюсюлмански страни – Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

На въпрос не се ли страхува, че тези решения ще изпълнят с повече гняв мюсюлманския свят, Тръмп отговори: „Гняв ли? Вече има гняв, колкото щеш. Как би могло да има повече?“, отговаря той.

„Светът е пълна каша (. . .) Светът е разгневен“, казва още Тръмп. „Не трябваше да влизаме в Ирак. Не трябваше да се изтегляме оттам по този начин. Светът е пълна каша“.

Президентът Тръмп предвижда също да ограничи двойно броя на бежанците, които ще бъдат приети в САЩ в периода до 30 септември 2017 г.

Източник: БТА