Новини

Дали по жестовете или по друго ще познаете кога ви лъжат?

Лъжата като начин на живот

Въпросът за това кой лъже може да има жизнено важно значение в нашия живот.

В наскоро публикувано изследване на университета в Бергамо (Италия) се опитаха да установят дали лъжците могат да бъдат разкрити чрез сравняване на лъжите им с други техни твърдения, които правят в разговора.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Италианските автори на изследването отбелязват, че „казващите истината и лъжците не се различават много”. Което си е направо шокираща изненада за повече от хората.

Полицейски доклади

Но да разгледаме набързо някои техники и похвати. При разпитите съдебните следователи разчитат на „базовата линия на разговора за дреболии”.

В тях те задават незастрашаващи въпроси, последвани от въпроси пряко насочени към разкриване на истината за престъплението.

Италианските изследователи отбелязват, че тази техника е ненадежден метод.

Основна линия на истината

Алтернативата включва „съпоставима основна линия на истината“, в която интервюиращият говори за сходни теми в рамките на интервюто.

Контекстът остава стабилен и на неговия фон е по-вероятно да хванете лъжеца неподготвен.

Установено е, че „изходната линия, която изследователят използва, трябва да е сходна по съдържание, рискове и когнитивна и емоционална ангажираност към разследващите въпроси.“

Сценарият

Експерименталният екип разработил сложен сценарий, в който участниците в предварително проучване били инструктирани или да лъжат, или да разкажат истината за набор от действия.

Тези действия са извършили в задача за търсене на съкровище, която съдържала поредица от много специфични инструкции.

Лъжците и казващите истината се държали еднакво при този разговор за дреболии. 

Още за лъжата и истината

За разлика от това, когато трябвало да казват истината, на лъжците им било по-трудно да описват подробности за мястото и/или подреждането на хора и предмети в стаята.

Ако искате да знаете кой казва истината, не си правете изводи от жестовете му, защото според авторите на изследването „вербалното съдържание е по-диагностично от невербалното поведение”.

Молитва за истина

Когато стане ясно, че се опитвате да стигнете до истината, може да решите да спрете и да изчакате, за да видите дали това ще се случи отново. 

За успешните взаимоотношения е от значение дали партньорите са честни помежду си. Запомнете това.

Да знаете как да стигнете до истината може да ви помогне простото правило: Кои взаимоотношения са наистина стойностни за вас?

НП/2023