26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Хипотези

Бъдещето на света и заплахата изкуствен интелект

Водещи световни учени предупреждават, че бъдещето на изкуствения интелект (AI) може да изглежда много като Борг от емблематичния научнофантастичен „Star Trek“.

Това явление, наречено „Колективен ИИ“, може да доведе до интелигентни системи, които се обединяват и споделят информация, подобно на това, което Борг правят чрез своя „Колектив“. За това пише Daily Star.

Изследователи от университетите Loughborough, Yale и MIT смятат, че се доближаваме до създаването на колективен AI.

Различни интелигентни устройства

ще работят заедно, като постоянно се учат и споделят знанията си с други свързани системи.

Д-р Андреа Солтоджио от университета „Loughborough“, който ръководи проучването, сравнява този нов AI колектив с възможностите на героите от научната фантастика (Борг и Репликаторите).

Тя отбеляза, че когато един отдел научи нещо ново, той може да сподели това знание с всички други отдели, създавайки изключително издръжлив и адаптивен екип.

Потенциалните ползи от колективния AI са огромни

Например в киберсигурността той може бързо да идентифицира и реагира на заплахи, подобно на това как имунната система защитава тялото.

В здравеопазването това може да доведе до създаването на персонализирани медицински агенти, които комбинират съвременни медицински познания и специфична за пациента информация.

Изследователите признават и потенциалните рискове

свързани с колективния ИИ, като бързото разпространение на потенциално неетична или незаконна информация.

Въпреки това, те подчертават, че AI звената могат да останат независими и да подкрепят собствените си цели, създавайки „демокрация на AI агенти“, която намалява рисковете от доминиране на AI.

Изследователите отбелязват, че съвместният AI се различава от настоящите големи модели на AI като ChatGPT, които имат ограничени възможности за непрекъснато учене и споделяне на знания.

Какво остава на финала?

Д-р Солтоджио вярва, че колективният ИИ ще се развива по същия начин, по който човешкото познание се е развивало в продължение на хилядолетия чрез комуникация и споделяне на информация.

Появата на съвместен AI има потенциала да промени нашия свят завинаги, отваряйки нови възможности за иновации и решаване на сложни проблеми.

Важно е също така да се вземат предвид потенциалните рискове и се предприемат стъпки за смекчаването им, за да се гарантира, че бъдещето ще стане положително.

Daily Star