Хипотези

Съществуват ли „токсични“ хора и с какви техники ни манипулират?

Общуване с токсични хора

През живота си срещаме доста хора и общуването с някои от тях не ни носи нищо хубаво. Непременно ще се намерят такива, които ще търсят начини да ни манипулират.

И още да се намесват в живота ни, за да ни накарат да се съмняваме в правилността на своите решения и да действаме така, както те искат.

Така наречените „токсични хора“

успяват да манипулират посредством няколко основни начина. Присъствието на тези недоброжелатели редом с нас е опасно с това, че те отравят живота ни, докато не стане твърде късно.

Такъв човек може да бъде дори някой от много близките хора, колега в службата, наш партньор или един от най-добрите ни приятели.

Тези хора имат различни методи за манипулиране, които използват, за да запазят контрола над вашия живот.

При все това разгадавайки тяхната тактика и разпознавайки методите им за манипулиране вие лесно можете да се изтръгнете от енергийния плен, в който те ви държат.

Защо постоянно да сме виновни?

Посредством всякакви методи те се опитват да докажат, че за всичко сте виновни именно вие.

Можете да се стараете колкото щете, но хората, които искат да ви контролират винаги ще намерят начин да прехвърлят вината на вас.

Ако започнете да се защитавате и отправите критика по адрес на такъв човек той ще реагира рязко и ще ви засипе с обвинения.

Това прилича на прехвърлянето на горещ картоф от една ръка в друга – всяко ваше „горещо“ занимание ще бъде хвърлено обратно към вас. Тяхната коронна фраза: „Знам какво ще кажеш сега“.

Какво си мислят за нас?

Още един начин за манипулиране е да ви убедят, че те знаят за какво мислите и как бихте реагирали в дадена ситуация.

Сякаш всичко, което правите е абсолютно предсказуемо за тях. Когато започнат да казват фрази от рода на: „Аз знаех, че ще кажеш така“ и „Защо ли не се учудвам“, те просто се опитват да „влязат“ в нашата глава без да използват доказателства или логика.

Те умело готвят „словесния оцет“. Тази тактика обожават онези, които искат да заобиколят въпросите, на които не желаят да отговарят.

За целта често дават дълги сложни отговори, които в крайна сметка нищо не изясняват и не успяваме да узнаем онова, което сме искали.

Противоотровата

За да разберем дали хитруват с нас можем да се съсредоточим върху това, което казват и да наблюдаваме дали се придържат към една тема.

Или пък постоянно се прехвърлят на други случайни теми, които не са важни и нямат отношение към разговора.

В три стадия

те довеждат човек до мисълта за собствената му непълноценност. Това е още един начин за манипулиране.

При него човек бива довеждан до състояние, в което започва да се съмнява в своето здравомислие и даже в своите собствени права.

Този начин се състои от три различни етапа.

Първо правило:

Отначало се стараят да поставят „жертвата“ в неловко положение, за да може човек да загуби вяра в себе си и в своите сили.

Второ правило:

Щом „жертвата“ попадне в такова положение и се опита да се измъкне от него, „кукловодът“ заявява: „Ти не си наред!“ или: „Не откачай!“

Трето правило:

След известно време „жертвата“ наистина започва да вярва, че действа твърде емоционално, дори безумно, което в крайна сметка я води до стадия на депресията. Това е третото правило и щом то сработи сме в плен на натрапника.

Ето защо е важно да сме снабдени със силна противоотрова. За мнозина тя е знанието, за други мълчанието, но най-важното е да не даваме воля на отрицателните емоции. Защото те са основната храна на токсичните хора.

НП/2022