Новини

Революционен метод ще търси живот в други светове

Много скоро човечеството може да бъде в пълна готовност да разшири търсенето на живот на близките планети като Марс и спътника на Юпитер – Европа. Революционна технология, разработена от изследователи в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА ще отвори нови хоризонти за търсенето на живот извън пределите на нашата планета. Новият метод се нарича “капилярна електрофореза”. Той е създаден за идентифициране наличието на аминокиселини, които са структурните градивни елементи на целия живот на Земята.

Очаква се, че този метод ще бъде около 10 000 пъти по-ефективен от използваните до момента като космическия роувър на НАСА Кюриосити.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Методът е разработен за тестване на проби от течности, събрани от океани на чужди планети или техните луни. Анализът е базиран върху лазерно-индуцирана флуоресцентна детекция. Когато преминава през пробата, лазерът открива и измерва движенията на молекулите, докато се отделят една от друга с различна скорост.

„Методът ни дава по-добри резултати в сравнение с тези от предишни експерименти, защото увеличава броя на аминокиселините, открити само с едно преминаване на лазера“, обяснява Джесика Криймър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена.

„Една от главните цели на НАСА е търсенето на живот във Вселената. Най-добрият шанс да се открие живот в океан на чужда планета или нейната луна е чрез такива технологии, базирани върху течности“, добавя Питър Уилис от изследователския екип на НАСА.