Здраве

4 ефикасни начина да контролираме времето си


Сигурен съм, че чувствате, че сте претоварени. Независимо дали е от работата, училището, семейството  или от  комбинация от тях, всички ние имаме повече от достатъчно ангажименти.

Съзнателно ли избраме да не прекаляваме в отхвърлянето на всяка възможност за работа?

4 относително прости, но ефикасни начина за оптимизиране на времето ни помагат да открием нови реалности в него.

Изберете предпочитаното и премахнете ненужното

Това със сигурност може да се приложи в редица области, но ще насоча вниманието ви към социалните медии.

Те са страхотни и знам, че сега нямаше да четете това без тях. Но наистина ли ни трябва толкова, колкото в момента използваме?

Един от начините, по които оптимизирах времето си, беше да премахна платформите на социалните медии, които бяха напълно излишни или представляваха по-малък интерес за мен.

Деинсталирах Snapchat и спрях да използвам Twitter. Това ми позволи да се съсредоточа върху другите, които са по-ценни за мен.

Поискайте и ще получите

Всички знаем колко хубаво може да е даването и получаването на помощ, но по-голямата част от нас не я поискват.

Въпреки това, което може да ви каже ума ви, вие не сте изправени сам срещу света и го знаете.

Затова не мислете, че трябва да направите всичко сам. Не казвам, че независимостта не е важна, а ви напомням, че сътрудничеството може да бъде и прекрасно средство, което да използвате.

Делегирайте повече права и се освободете

Когато става дума за всичко, което правите, вие наистина можете да го правите по-добре от всеки друг.

Или поне с „нюанс“, който само вие привнасяте. Но това не означава, че не можете да делегирате редица неща на други хора, които − вярвате или не, може доста добре да се справят с това.

Всички най-големи световни лидери са стигнали до своето положение именно чрез предоставянето на отговорности.

Те делегират и автоматизират всичко възможно, за да могат да се фокусират върху най-важното.

Определете нещата, които знаете, че не трябва да правите лично, предайте ги на някой, на когото можете да се доверите и вярвайте, че може не само да свърши работата, но и да натрупа умения с течение на времето.

Изключете известяванията на телефоните си

Именно това за мен, благодарение на характера на моята работа беше нещото, което промени нещата.

Завинаги ще бъда благодарен за деня, в който реших да изключа аудио уведомленията от всяко приложение на телефона ми (включително с имейл), с изключение на входящите повиквания и текстовите съобщения.

Въпреки, че бях станал доста добър в това да не отговарям мигновено, невероятно е колко отрицателно въздействие може да има дори само шума върху способността ви да се фокусирате.

Приложeте, например, принципа на 4-часовата работна седмица на Тим Ферис, който включва само проверка на електронната ви поща два пъти дневно.

Личната ви производителност ще нарасте неимоверно. И вярвате или не, светът няма да свърши ако правите всичко това. Така ще контролирате времето и ще откриете една нова различна реалност.

D. Choprа by Chopra foundation