Съзнание

Звездите – потенциален дом на извънземните

Астрономи твърдят, че в най-горните слоеве на звезди от вида кафяви джуджета може да съществува живот. Според тях не е необходимо зараждането на живот да става върху твърда повърхност и на подобна на Земята планета. Кафявите джуджета, открити за първи път през 1995 г., са наричани от учените преходни обекти между звезда и планета. Масата на тези звезди е прекалено малка за появата на термоядрена реакции в ядрата им и по тази причина те постепенно угасват и се охлаждат.

„Още през 1976 година Карл Сейгън предполага, че в горните слоеве на атмосферата на газови гиганти може да съществуват организми „платна“ и „въздушни торбички“, които получават енергия от Слънцето, плават на потоци и идват от дълбините на небесното тяло“, казва Джак Йейтс от Единбургския университет в Шотландия.

През последните години изследователи откриват редица необичайни характеристики на този вид небесни тела. Наличие на „годишни времена“, облаци от вода и минерали, както и други свойства, които карат астрономите да мислят, че те представляват по-скоро големи планети, а не звезди. Една от причините за необичайното заключение на британските учени е, че през 2013 г. са попаднали на необичайно хладното кафяво джудже WISE 0855 в съзвездието Хидра, което е имало редица планетни, а не звездни, свойства.

В същото време е било установено, че небесното тяло съдържа всички „елементи на живота“ като кислород, водород, въглерод и азот. Това навело Йейтс и колегите му на мисълта, че подобни звезди може да са дом на живот като този, описан от Карл Сейгън. За да проверят хипотезата си британците са използвали същите уравнения, с които американският учен е доказал своята теза преди 40 години. Учените са се интересували от това какви максимални и минимални размери биха могли подобни живи организми да достигнат в звездна атмосфера, така че да не „потънат“ в по-долните слоеве или да не бъдат отнесени в открития Космос.

Техните изчисления са показали, че дори при пълно отсъствие на въздушен поток кафявите джуджета биха могли да поддържат микробни организми с размери около 10 пъти по-малки от тези на типичната земна бактерия. Ако в атмосферата на кафявите джуджета има силни въздушни потоци като тези на Юпитер и Сатурн, то в тях могат да съществуват и много по-големи същества.

РИА Новости/ БГНЕС