Новини

Русия с три пъти по-евтин космически кораб от САЩ. При кого отиват парите?

Федералната космическа агенция на Русия „Роскосмос“ планира да създаде нов пилотиран космически кораб, наречен „Федерация“. Неговата стойност е около 58 милиарда рубли, което е почти 3,5 пъти по-малко от финансите за космическия кораб на американската компания SpaceX, наречен „Дракон“. Финансирането на руския проект е осигурено от Федералната космическа програма за периода 2016-2025 година.

По-рано беше съобщено, че SpaceX ще получи от НАСА $ 2,6 милиарда за създаването на пилотиран космически кораб „Дракон 2“. В същото време цената на руския космически кораб ще бъде около 725 милиона долара.

Първото изстрелване на „Федерация“ е насрочено от руската страна за 2021 година. А следващите мисии – безпилотна и пилотирана версия до Международната космическа станция ще се осъществят до 2023. Руският космически апарат, който ще достигне до Луната пък е предвиден за 2025 година.

„ПТК НП“ (пилотиран транспортен кораб от ново поколение) ще бъде предназначен за транспортиране на хора и товари до Луната и на орбиталната станция в орбита около Земята. Предвижда се броят на екипажа да бъде до четири души. За изстрелването на космическия кораб е планирано да се използва тежкия клас ракета, наречена „Ангара-A5В“.

кораб русия

Освен „Дракон“, САЩ разработват и космическите кораби CST-100 Starliner (произведени от Боинг) и Орион (произведени от Lockheed Martin). Това се случи, след като НАСА подписа споразумение с компанията Боинг за производството на CST-100 Starliner.

SpaceX и Боинг спечелиха конкурса за изграждане на нов пилотиран космически кораб и получават за това съответно $ 2,6 милиарда и $ 4,2 милиарда. Първият им полет е планиран за 2017 година.

Източник: Агенция Тасс