Новини

Разкриха загадката на третия елемент в земното ядро

Японски геофизици определиха характера на липсващия елемент от ядрото на Земята. Според тях силицият е третият компонент след желязото и никела, които влизат в основния състав на сърцевината на планетата.

Центърът на Земята е твърдо ядро ​​с радиус от 1,2 хил. км, което се състои от 85% желязо и 10% никел. Чрез симулирани условия в лабораторията, учените са пресъздали вътрешността на Земята, което им е позволило да определят химическата природа на останалите пет процента. Най-вътрешната част на Земята е толкова плътна и гореща, че дори в далечно бъдеще ще бъде непостижима за пряко изследване. Вместо това учените я проучват с помощта на сеизмичните вълни, които преминават през тази област, и регистрирани от другата страна, те могат дапокажат състава и структурата на ядрото на Земята.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

„Ние вярваме, че силицият е един от трите основни елемента, който е около 5% в желязо-никеловата сплав на ядрото“, заяви водещият автор на проучването Ейджи Охтани от Университета на Токио. Според него е необходима още работа, за да се потвърди наличието на силиция и не е изключено и наличието на други елементи.

Има и алтернативна хипотеза, която твърди, че в ядрото на Земята, в допълнение към желязото и никела, присъства не силиций, а кислород.

BBC/ Independent