Новини

Проверете дали случайно не сте параноичен нарцис?

Страхът е емоция, която всички изпитваме в един или друг момент от живота. Има и такива, които се страхуват повече.

Това са нарцисистите. Независимо дали ги обичаме или мразим, всички ние сме ги срещали под една или друга форма.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Да чувстваме неприязън към тях и да ги отхвърляме като зли хора, които са емоционално недостъпни може би е грешка. Те имат своите вътрешни битки точно като всички останали.

Но ето 10 неща, от които нарцисистите се страхуват най-много.

Те се страхуват от обвързване

Когато сте във връзка, вие трябва да свалите гарда си. Това означава, че вашият партньор ще опознае всичко у вас, вашите грешки и несъвършенства.

За нарцисиста това е доста некомфортно, защото атакува нещата, в които той процъфтява: самообладание и важност. Мисълта да бъде показана истинската им същност плаши нарцисистите до глупост.

Така че не го приемайте лично, ако те никога не се разкриват наистина във връзката. Това е начинът им да се предпазят от реалността.

Страхуват се да погледнат дълбоко в собствената си душа

Трудно е да погледнем себе си критично, за да се усъвършенстваме. Но това е още по-трудно за нарцисистите. Не забравяйте, че нарцисистът внимателно е създал свят, в който той е номер едно.

Ако погледнем дълбоко в собствената им душа, ще ги накараме да осъзнаят своите недостатъци и ограничения и да разрушат реалността, която са създали.

Ето защо нарцисистът ще положи всички усилия, за да се избегне навлизането в най-интимните му мисли, за да запази своята възприемана стойност непокътната.

Те се страхуват от обиди

Всеки ще бъде наранен, ако някой ни обиди. Но за нарцисиста това е равносилно на предателство.

Този човек е свръхчувствителен и ще потъне в продължение на седмици. Ще мисли за това, което сте казали, защо сте го казали и колко много боли.

Това е дълъг, изцеждащ процес, който в крайна сметка би могъл да доведе до това да не преодолее казаното, или да започне да търси отмъщение.

Независимо кой път ще избере, нарцисистът трябва да се увери, че е възстановил самочувствието си, дори ако това означава да нарани някой друг.

Страхуват се от срама

Срамът засяга всички нас по негативен начин. Никой не иска да се изложи или да се чувства като истински загубеняк.

За нарцисистите, обаче, статута и уважението на обществото са всичко. Тъй като те поставят толкова висока стойност върху тези 2 неща, са готови да направят всичко, за да избегнат срама.

Всички ние се интересуваме какво мислят приятелите ни за нас, както и останалите в нашия социален кръг. Но при нарцисистите срамът влияе отрицателно върху егото и гордостта им, което ги прави по-уязвими.

Тъй като смятат себе си за много важни и ненадминати, да бъдат избягвани или изключени от обществото може да бъде огромен шок.

Страхуват се от липса на възхищение

Заемането на важна роля в обществото помага на нарцисистите да се чувстват значими и полезни – като главен изпълнителен директор, съдия или собственик на фирма.

Обратен е случаят, когато по някакъв начин бъдат накарани да се чувстват невидими. Забелязали ли сте, че хората на ръководни позиции са склонни да се чувстват много по-висши, отколкото би трябвало?

Те възхваляват възхищението. Трябва да се отбележи, че това само по себе си не е лошо нещо.

Но тъй като нарцисистът счита себе си за изключително важен, възхищението е очаквано и върви наред с територията. Не забравяйте да го похвалите за добре свършената работа, но не прекалявайте.

Страхуват се, че не са на важни позиции

Това води до предишната точка. Заемането на важни позиции ги кара да се чувстват също толкова важни и ценни в обществото.

Следователно те ще направят всичко възможно, за да стигнат до върха, за да могат да имат сила и влияние. В резултат на това те са невероятно конкурентни.

Печеленето на играта е най-важната им мисия, а позицията на лидер или шеф е тяхната крайна победа. Кой не обича да печели?

Друг недостатък на това е, че нарцисистите искат да получават признание и възхищение, дори и когато не са постигнали нищо.

Те се страхуват от това да бъдат хванати в лъжа

Не е приятно, когато някой ви хване в лъжа. Създава неудобство и може да ви докара много проблеми в бъдеще.

Това е проблем за нарцисиста, защото за тях е привично да лъжат и преувеличават определени неща, с цел да бъдат по-важни или впечатляващи. Защо? Защото разкриването на лъжата доказва колко слаби и несигурни са те.

Важно е да се отбележи, че нарцисистите са наясно с истината. Просто те я разтягат, за да получат похвала. Те се надяват, че няма да бъдат разкрити и тук идва страхът.

Страхуват се от чувството на разкаяние

Това е огромен страх за нарцисистите, защото е чувство, което активно избягват да демонстрират.

Разкаянието е нещо лошо за нарцисиста, защото означава, че признават допусната грешка. Как да стане това, когато нарцисиста не вярва, че е способен да прави грешка, още по-малко да има недостатъци?

На всички нас е трудно да се извиним, особено когато сме сгрешили, но за нарцисиста, това е още по-трудно, защото разкаянието не е част от неговия речник.

Страхуват се от чувството на благодарност

Благодарността, за нарцисистите, е признак на слабост, също както и разкаянието. Те я виждат като овластяване на някого – дължа на някого нещо и всъщност се нуждая от помощта му.

В съзнанието на нарцисиста стои убеждението, че той не се нуждае от никого, защото е способен да прави всичко.

Това е огромен удар за тяхното его, защото приемането на нещо, което им е нужно, от някой друг, ги прави като всички останали; нещо, което принизява техния социален статус и ги кара да се чувстват маловажни.

Те трябва да се чувстват важни, за да могат да процъфтяват. Ако се чувстват като всички останали, това им чувство е изложено на риск.

Нарцисистите се страхуват от смъртта

Смъртта не е тема за тези със слаби сърца или за когото и да било, особено за нарцисистите. Фактът, че всички ще умрем, независимо дали сме нарцисисти или не, ни прави равнопоставени.

Нарцисистите се чувстват изключително важни и непобедими. Смъртта обаче ги дискриминира.

Когато умрат, всичко, което са правили, за да постигнат в обществото, ще умре с тях и няма да означава нищо.

Ако някак биха могли да намерят еликсира на живота, с радост ще го направят, за да победят смъртта и да продължат да се издигат.