Тайни и загадки

Най-старата глинена плочка от Вавилон е декодирана и разкри нещо неочавано

Учени декодираха глинена плочка от древен Вавилон, датирана отпреди около 3700 години.

Тя съдържа най-старата тригонометрична таблица в света

Австралийски изследователи вярват, че най-накрая са декодирали надписите на древната вавилонска таблица, наречена Plimpton 322.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Древните вавилонци, обитавали територията на днешен Ирак от около 4000 г. пр.н.е., са смятани за една от най-напредналите древни цивилизации, които някога са живеели на Земята.

Те са свързвани с извънземен народ,

който е дал началото на човечеството. Вероятно обаче никой не е знаел колко напреднали са били, докато не е открита първата глинена таблица в света.

Тя показва как вавилонците изпреварват древните гърци с 1000 години в откриването на тригонометрията.

Нещо повече – те са измислили изцяло нов начин за пресмятане. Досега се смяташе, че тригонометрията е създадена около 120 г. пр.н.е. от гръцкия астроном Хипарх, но това е заблуда.

Умишленото унищожаване на хиляди артефакти,

които могат да разкрият кои сме ние е извършвано систематично. Оцеляването на плочката толкова години е цяло чудо. Прилики в стила на писане с други вавилонски таблички позволиха на експерти, да датират таблицата между 1822 пр.н.е. и 1726 г. пр.н.е., по времето на цар Хамурапи.

Първите опити за тълкуването й са от 1945 година. Глинената табличка е с размери 12,7 см х 8.8 см и се състои от четири колони и 15 реда от числа.

Тя е известна като „Plimpton 322“. Кръстена е на своя собственик, американският филантроп Джордж Артър Плимптън, закупил артефакта през 1922 г. от археолога и търговец на антики Едгар Банкс.

Преди хиляди години вавилонските математици

са използвани числова система на база 60, а не 10, която формира основата на съвременната аритметика. И тя е била в пъти по-удачна, точна и надеждна.

„Глинената таблица съдържа не само най-старата тригонометрична таблица в света. Но и единствената напълно точна тригонометрична таблица, поради многообещаващия вавилонски подход към аритметиката и геометрията. Това означава, че има голямо значение за нашия съвременен свят.“, казват изследователите.

НП/АС