Новини

НАСА и ЦРУ въвлечени в убийството на Джон Кенеди?

Американският президент Джон Ф. Кенеди беше убит точно преди 55 години, оставяйки след себе си спекулации и догадки, които не са отшумели до днес. Напротив, някои от тях се развиват с времето, появяват се и нови, а истината все още е някъде там.

Официалната версия е ясна. Само 40 минути след покушението в Далас бившият морски пехотинец Лий Харви Осуалд е арестуван по подозрение за стрелба над полицай.

Той не се признава за виновен за убийството на Кенеди. Обявява се за пацифист. Следва моментален публичен процес, излъчван пряко по телевизиите.

Две убийства „по лични причини“

В суматохата около делото, Джак Руби, собственик на нощен клуб, намира пролука между полицаите, репортерите и любопитните и стреля по Осуалд.

Улучва го в корема. Обвиняемият умра в същата болница, в която е издъхнал два дена по-рано и Кенеди.

Много удобно заличаване на ключов свидетел – така голяма част от обществеността си обяснява събитията.

Какво щеше да разкрие Лий Харви Осуалд, ако беше останал жив? Джак Руби е арестуван и умира в затвора от рак на белите дробове.

Девет безсмъртни конспирации

Според проучване от 2013 г. цели 61% от американците са убедени, че смъртта на единствения им президент, изповядващ католицизма, е в следствие на конспирация.

1. Линдън Джонсън

Наследникът на Джон Кенеди на президентския пост към момента на покушението е негов вицепрезидент. Голям принос към теорията за неговата намеса има Роджър Стоун. Той написва книгата „Мъжът, който уби Кенеди: Делото срещу LBJ.

Стоун от много години е „вътрешен човек“ във Вашингтон.  По-широко познат е от работата си за Ричард Никсън, Роналд Рейгън, Джордж Буш и най-наскорошно (и противоречиво) – с Доналд Тръмп.

2. КГБ

Тук версиите са разнопосочни. От една страна се предполага, че Осуалд е бил вербуван от КГБ. Алтернативната версия е, че негов двойник, руски агент, е реалният извършител на стрелбата.

3. Фидел Кастро

В същата година на убийството, но през пролетта, Осуалд е бил задържан за разпространяване на про-Кастро памфлети. Два месеца преди 22 ноември пък е посетил посолството на Куба. Достатъчно данни, за да се оформят изчерпателни теории на конспирацията.

4. Бащата на актьора Уди Харелсън

Чарлз Харелсън е наемен убиец. През 1980 г. е уличен в убийство на федерален съдия. Арестуват го в следствие на зрелищно преследване и 6-часово разиграване на полицията по магистралата.

Тогава Харелсън признава за убийството на Джон Ф. Кенеди. По-късно обаче заявява, че няма нищо общо.

5. Специалният агент, който пътува в колата с президента

И по тази версия има написана книга. Според изложеното в нея, бодигардът на Кенеди просто е реагирал спонтанно на стрелбата.

След първия куршум по президента той инстинктивно е извадил оръжието си и е произвел смъртоносния изстрел. Приятелски огън.

6. ЦРУ

Тази конспирация е многопластова. Хората, които вярват, че държавната разузнавателна агенция стои зад знаковото убийство, са много. Спряганите мотиви също не са един или два.

Част от доказателствата в посока на ЦРУ е самопризнанието на агента Хауърд Хънт.

На смъртния си одър той казва пред своето семейство, че първоначално е бил определен за извършител на покушението. По план това трябвало да се случи в Маями, а не в Далас.

7. Мафията

Отново множество книги подкрепят конспирацията. Отново е намесено и ЦРУ. Отново има самопризнание. То идва от подземния бос Карлос Марсело.

През 1985 г. той споделя на свой приятел в затвора: „Да, аз убих този кучи син. Горд съм, че го направих. Съжалявам само, че не го направих лично.“

Тези, които вярват в това, смятат, че Централното разузнавателно управление е помогнало с осигуряването на наемен убиец.

8. Джо Димаджио

Баскетболната легенда и бивша половинка на Мерилин Монро също е набеден от конспираторите.

Според теорията им, Димаджио е бил убеден, че член на фамилия Кенеди е отговорен за смъртта на голямата му любов и е потърсил възмездие.

9. Пазителите на тайната за НЛО

Да, ЦРУ. Но този път тази част от агенцията, която отговаря за въпроса с извънземните.

Само 10 дена преди покушението президентът е поискал от отдела класифицирана информация, касаеща данни за НЛО и евентуална заплаха за националната сигурност. Смята се, че информацията му е била отказана.

Шест допълнителни догадки

Разбира се, от самото начало съществува конспирацията, че Кенеди всъщност е оживял. Ковчегът му е бил празен или в него е лежал двойник.

По-шокираща е информацията за откраднатия му мозък. Като най-вероятен крадец на историческия артефакт е сочен брат му, Робърт Кенеди.

Възможните мотиви са два – прикриване на неудобна за официалната версия дупка от куршум, която би доказала, че е имало и друг стрелец, освен Осуалд.

Вторият мотив е по-семпъл – просто да се предотврати бъдещото излагане пред обществеността на тази „семейна ценност“.

Не може толкова конспиративна тема да подмине илюминатите. Тайното общество също е сочено за страна, която има мотив.

Обикновено като такъв се извежда мотивацията на Джон Кенеди да прекрати войната във Виетнам. Друга причина би могла да бъде желанието на президента да управлява Федералния резерв.

Военните също не били доволни от плановете за оттегляне от Виетнам, което автоматично ги превръща също в заподозрени.

Догадките не подминават и първата дама Жаклин Кенеди. За да бъде още по-мистериозно пък, най-наблюдателните включват в списъка съмнителен мъж с разтворен чадър, който е сред тълпата. Съмнителен е затова, защото е единственият човек с чадър там. А не вали.

НП / по материали на CNN, The Week UK, The Sun, Mental Floss