Съзнание

Парите си отиват. Индийски щат премахва ценните хартийки

Индийският щат Гоа ще сe превърне в първият щат в страната, където няма да са необходими пари. От 31 декември всички видове плащания ще стават с мобилен телефон или чрез кредитна карта.

Главният секретар на щата Раджеш Кумар Шривастава твърди: „Всички сделки ще се извършват от мобилен телефон. Парите за покупката ще бъдат теглени от банковата сметка на купувача“. Той е убеден, че след малко повече от месец в Гоа няма да бъде необходимо да се носят портфейли и „професията джебчия скоро може да замре“.

Така от 31 декември на територията на щата ще може да се плаща за всякакви стоки, включително за риба, месо и зеленчуци, като се набере съответния код мобилния телефон. За сделката дори не трябва да се използва смартфон. Тази система ще позволи разплащането с дребните търговци, които често продават бързо развалящи се стоки и нямат постерминали за плащане с кредитна карта. В същото време ще продължат да работят банкоматите, а в магазини и хотели ще може да се плаща с кредитна карта.

Разплащането с банкноти не е забранено, но в Гоа очакват постепенно да преминат към „общество без пари в брой“.

Гоа е сравнително малък индийски щат с население от около 1,5 милиона души. Хората там обаче са доста заможни – повечето имат банкови сметки и мобилни телефони. Освен това в „райския щат“ идват много чуждестранни туристи, които предпочитат да плащат с кредитна карта.

Източник: Бгнес