България

Мистерията за древната богиня Изида, Париж и Новият Йерусалим?

Винаги сме обръщали внимание на смислените писма, които получаваме и дори имаме практиката да ги публикуваме в нашата интернет страница. Любомир Петков ни изпраща кратък материал предизвикващ интересни въпроси.

Здравейте. При моите проучвания за Париж попаднах на тази информация. Знам, че ще ви е интересна и за това ви я изпращам. 

Оказва се, че има някаква връзка между Сен Жармен и Изида. Забелязва се странно припокриване на места, като едното заменя другото.

Париж е уникален град и имам убеденоста, че там не се случва нищо случайно. Този град съм го нарекъл Новият Йерусалим – Като мога да защитя тезата си по най-добрия начин. 

Поздравявам ви за Уаджед на заглавната ви станица. Древен Египет е моята страст. 

През 1512 г. историкът Lemaire de Belge твърди, че поклонници се кланят на идола на богинята Изида в Abbey на Sent Germain Des Pres.

Интересно е твърдението на един от първите изследователи на Париж, който се е постарал да създаде първия официален наръчник на града. 

След 1543 г. историкът Corrozet издава справочник под името  Les Antiquitez Historie et Singularitez в Париж.

Ето какво твърди историкът от онова време

Той казва, че на мястото на Сен Жармен е съществувал храм на Изида и че там е съществувала статуя на богинята. 

Самото място се наричало Храма на Изида. Същественото за нас е, че жителите в околността наричали мястото Паризис, което означавало – в близост, до или около Храма на Изида. 

Исторически източници от 1608 година твърдят, че и сега тук се виждат останки от древен храм посветен на Богинята Изида. 

Тези земи били владение на цар Хилдеберт, царувал преди около 1000 години, живял в своето феодално имение което се наричало Изи. 

На това място първо е издигната църква с покровител по всяка вероятност Свети Винсент, а в по-късни времена църква с покровител Сен Жармен. 

През 1612 г. историкът Андре Фавин изказва твърдението, че катедралата Нотр Дам де Шанс също е в почит към Изида, по подобие на близкия манастир Сен Жармен.

НП