Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Съзнание

Кой, как и защо събира информация за нас. И с какви технологии?

Многобройни устройства, роботи, мобилни телефони, компютри и интелигентни телевизори събират данни за нас, дома ни и нашите лични предпочитания.

Къде се съхраняват данните и кой ги ползва?

За милиони хора по света това е все едно, но не е точно така. Има технологии, с които могат да ви повлияят, дори през телефона.

Още през 2015 г. Samsung предупреди клиентите си да не водят важни разговори или да разкриват лична информация пред своите смарт телевизори, защото това може да бъде записано и предадено на трети страни.

Събира се лична информация

за „пол, възраст, доход, семейно положение, размер на домакинството, образование, собственост и стойност на домакинството“.

Тайни централи, секретни служби и дори частни корпорации дават огромни суми за банки с лични данни.

Новите телефони ползват лицево 3D разпознаване, за да отключват телефона.

След като от компаниите събраха банковите детайли и пръстовите отпечатъци на почти всички свои ползватели, сега просто ще добавят към тях и лице.

Брилянтен ход, за който абонатите плащат сами най-скъпата възможна цена.

Новата технология

TVision Insights позволява на компаниите да следят какво гледат зрителите. Буквално могат да ни наблюдават докато гледаме телевизия.

Технологията дори записва къде гледаме, когато сме разсеяни и какви емоции излъчваме. Сензорите на устройството могат да записват минутни смени на всички хора в стаята.

Прахосмукачка-робот използва модерна технология за картографиране и събира данни за етажните планове на домовете на потребителите, които могат да бъдат продадени или споделени с други компании.

Технологичните гиганти

записват почти всичко, което правим и проследяват всеки наш ход. Цялата история на търсенията ни се запазва. А ако търсим нещо през нашия телефон или лаптоп, Google знае и къде сме. Това в действителност  са новите Акашови записи.

Playstation също може да записва това, което правим. От Playstation 4 насам вече се използват гласови команди, така че те буквално слушат нас, дори когато не използваме слушалките си, за да говорим с други играчи.

Добре познатото приложение Snapchat има настройки за местоположение, които ни позволяват да споделяме локацията си с приятели. И не само то.

Snapchat знае къде се намираме, стига да имаме телефон, въпреки че местоположението ни се актуализира, само когато сме отворили Snapchat.

Нашата „Snap Map“ е активирана непрекъснато, ако не сме я изключили

Тя позволява на всички наши приятели да видят къде се намираме, дори ако това е нашият домашен адрес. Тя е толкова напреднала, че дори може да каже дали шофираме кола, или сме в самолет.

Pokemon Go − целта е да се проследи и намери Pokémon, но играта всъщност проследява и нас. А ако влезем в профила си във Facebook, приложението събира информация и от там.

Либералната концепция, налагана от колекторите на данни е проста. В много отношения събирането на тази информация може да ни помогне.

Понякога е добре, че нашата електроника знае къде се намираме и разбира нашите предпочитания. Така улеснява живота и помага на хората.

НП/2023