Новини

Колко процента е материята във Вселената разкриват учени

Началото на проучването

Учените са открили, че материята съставлява 31% от общата материя и енергия на Вселената, оставяйки тъмната енергия да доминира над останалата част.

Това откритие е направено от международен екип от учени, включително изследователи от университета Чиба.

Както се съобщава в The Astrophysical Journal, проучване проведено от горния екип разкрива, че материята съставлява 31% от общата материя и енергиен състав на Вселената.

Какво ни казват данните?

Това откритие подчертава доминиращото влияние на тъмната енергия върху характера на Вселената.

Водещият автор на изследването, д-р Мохамед Абдула от Националния изследователски институт по астрономия и геофизика на Египет и университета Чиба в Япония, отбелязва:

„Въпреки че около 20% от общата материя във Вселената е това, което наричаме „барионна“ (включително звезди , галактики, атоми и дори живот), 80% е тъмна материя.

Тези нови резултати подчертават мистерията и сложността на тъмната материя, която може да се състои от все още неоткрити субатомни частици.“

Говорят учените

Съавторът на изследването и старши учен Джилиан Уилсън от Калифорнийския университет, Мърсед, разкрива ключов метод на изследването:

„Ние оценихме броя и масата на галактическите купове в даден обем и ги сравнихме със симулации.

Честотата на галактическите клъстери в съвременната Вселена. Казано по друг начин, изобилието на клъстери предоставя ценна информация за материалното съдържание на Вселената.“

Подходът днес

За да реши този проблем, екипът се обръща към иновативен подход. Преброяване на галактики в клъстери.

Използвайки данни от Sloan Digital Sky Survey те оценяват общата маса на всеки клъстер, като в крайна сметка сравняват своите наблюдения с прогнозите за моделиране.

И така стигат до заключението: материята съставлява 31% от общата материя и енергия на Вселената.