Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Тайни и загадки

Високоразвита човешка цивилизация е била унищожена от глобална катастрофа

Да предположим, че всички най-конспиративни теории и исторически заговори на романиста Дан Браун са реални.

А ако твърденията на израелския феномен, осмиван от много, Ури Гелер за четенето на мисли, се окажат истина?

Това не би било и наполовината толкова шокиращо,

колкото обявеното в научно списание този месец, представящо 20-годишни проучвания на ексцентричния археолог Греъм Хенкок, пише Дейли Мейл.

Според него една високоразвита човешка цивилизация е била унищожена от глобална катастрофа. Цивилизация запомнена в историята само, в митове и библейски сведения като историята за Ной и Потопа.

Тази теория е отхвърляна от традиционната наука

и често на нея се е гледало с насмешка, откакто за пръв път Хенкок я споменава в средата на 90-те години.

Книга „Магьосници на боговете“,  представя открития от цял ​​свят и твърди, че след удар на гигантска комета една мини ледникова епоха е сполетяла Земята преди около 13 000 години.

Някои от най-убедителните доказателства са открити при разкопки в Турция, на място, известно като Гобекли Тепе. Може да се каже, че Гьобекли Тепе е най-значимото откритие на модерната археология.

Мястото представлява изумителен храмов комплекс,

разположен на 15 километра североизточно от град Шанлъурфа в южна Турция. На това място се е издигал огромен внушителен храм, към който са се стичали поклонници от хиляди километри.

Възрастта му е датирана минимум на 12 000 години. Авторът твърди, че на това място е открита най-древната монументалната архитектура на Земята.

Два пъти по-стар от Стоунхендж,

в комплекса астрономически резби и надписи върху камъните разказват истории. Една от тях е за комета, която падна от небесата.

Когато научните изследвания се появиха миналата година, те оправдаха много от твърденията на Ханкок. И доказват, че този самотен глас е бил прав в продължение на 20 години.

Структурите в Гобекли Тепе

наистина описват удар на комета през 10 950 г.пр.Хр. Това потвърдиха сериозни учени и изследователи от инженерното училище в университета на Единбург.

Техният доклад се появи в международен журнал, публикуван от Университета на Егейско море.

Твърденията на Ханкок звучат като унищожителен сценарий, научна фантастика и детективски трилър, преплетени в едно. Неговите теории обобщават значението на пирамидите и бъдещото унищожение на планетата.

Ако археолозите започнат да се съгласяват с него, това ще доведе до коренна промяна на посоката в историята. Това, което не се е променило, е отправната точка за всички тези теории.

НП/ Дейли Мейл