Новини

Деветнадесет вулкана в различни части на света изригват

На 15 ноември учените съобщиха за началото на изригването на деветнадесет вулкана в различни части на света.

Програмата за оценка на глобалния вулканизъм на Института „Смитсониън“ актуализира ежеседмично своя доклад за вулканична дейност, като следи състоянието на активните изригвания.

Според последните данни

само 19 вулкана са включени в доклада поради строги критерии, включително предупреждение за изхвърляне на пепел, нова активност или промяна в модела на изригване.

Въпреки че десетки изригвания, показващи продължаваща активност, са изключени от доклада, от „Смитсониън“ подчертават, че най-малко 46 вулкана продължават да изригват.

Нов в този списък е исландският вулкан Reykjanes-Svartsengi, разположен близо до Fagradalsfjall. Той привлече вниманието поради земетресения и наводнения, предвещаващи възможно изригване.

Експертът от Global Volcanism Program Бен Андрюс уверява, че настоящият брой изригвания не е аномалия.

Какво е състоянието в момента?

„В момента има 46 изригвания, което е в нормални граници. През последните 30 години е имало 40 до 50 изригвания годишно“, отбелязва той.

Въпреки впечатляващите цифри, учените подчертават, че вулканичните изригвания крият не само заплахи, но и определени възможности.

Последният месец в Япония станахме свидетели на създаването на нов остров благодарение на подводен вулкан край бреговете на Иво Джима.

Експертите обаче предвиждат, че новообразуваният остров може да е временен.

Въпреки земетресенията и огнените фонтани, експертите уверяват, че настоящата вулканична дейност е част от естествения цикъл на природата, който не предвещава глобални бедствия.