Новини

Около 10 вулкана могат да причинят супер изригване по всяко време

Според геолозите около 10 вулкана на Земята

могат да причинят супер изригване, което да има катастрофален ефект върху глобалния климат на планетата.

Едно от тези дебнещи „чудовища“ се крие под водите на езерото Тоба в Суматра. Това е и виновникът за две суперизригвания през последните един милион години.

Днес учените се опитват да разберат какви са шансовете за нови подобни изригвания, защото са забелязали нещо обезпокоително?

Международен екип от геолози

от Женевския университет (Швейцария) и Пекинския университет (Китай) се опитва да отговори на този въпрос.

Учените са анализирали количеството олово и уран в циркония, минерал, който често се среща при експлозивни вулканични изригвания.

Целта на анализа е да се определи колко време ще отнеме на вулкана да се подготви за ново супер изригване.

За съжаление, резултатите от последното проучване опровергават теорията, че необичайни геоложки знаци могат да показват предстоящо суперизригване.

Резултатите от геоложкото проучване са публикувани в научното списание PNAS.

Вулканът Тоба в Суматра

вече е преживял две от най-големите си изригвания. Първото преди 840 хиляди години, а второто преди 75 хиляди години.

Изгригване в наши дни може да покрие цяла Швейцария със слой от изхвърлена пепел с дебелина 7 см. А количеството освободена магма би било 70 хиляди пъти по-голямо от количеството магма, произведено от активния вулкан Ла Палма, който неотдавна притесни сериозно учените.

Геолозите се интересуват най-много от вулкана Тоба, тъй като нямат исторически данни за реакцията на хората на изригване с такъв мащаб, което се е случило в миналото.

Подобно събитие според изследователите,

би засегнало глобалния климат и ще създаде множество проблеми. Особено по въпросите на снабдяването с храна и миграцията на населението темата става все по-сериозна.

Геолозите са изчислили, че около 4 кубически километра магма сега се е натрупала в резервоара на Тоба.

Следващото супер изригване вероятно ще се случи до 600 хиляди години, но е неясно в кой момент, казват геолозите. Това обаче не означава, че през това време не могат да се появят малки изригвания.

Изследователите отбелязват, че техният иновативен метод може да бъде приложен към всеки вулкан на планетата, което ще помогне да се определи кой от тях е близо до супер изригване.

pnas.org