26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Съзнание в биомашина – определението за човек. Как сериалът „Западен свят“ ще се превърне в реалност за човечеството?

Дали представената романтика между хора и роботи в новия сериал „Западен свят“ е просто фантазия на болен мозък? Или скоро ще си купуваме андроиди, които говорят, докосват и дори чувстват заедно с нас? Ако някой все още си представя робота като купчина сглобено желязо, просто трябва да забрави за това завинаги. „Подгряването“ за новата реалност не за първи път ще бъде проправено през хитова холивудска продукция.

Появата на роботите повдига редица въпроси относно бъдещето на човечеството. Дали човекоподобните роботи рано или късно ще придобият изтънчени емоции и лични качества и ще бъдат вкарвани в различни сюжетни линии? И най-важният въпрос – ако е така, кой ще създава тяхната реалност?

Толкова е странно, колкото и завладяващо – футуристичен тематичен парк, в който сервитьорки биват изнасилвани, а граждани изпразват цели пълнители с куршуми. Но сюжетът на новата телевизионна драма „Западен свят“, в която човекоподобни роботи биват създавани за сюжетни линии, провокира редица въпроси. Например кога този свят на почти човечните роботи ще стане реалност? И възможният отговор е много скоро. Очаква се първите достъпни роботи да излязат на пазара догодина, благодарение на производители от Далечния Изток, които създават машини със съвършено точен външен вид. Тази наближаваща вълна ще донесе реалност на роботи с човекоподобни външност и размери. Те ще имат подобни на човешките органи и ще позволяват сексуални сношения спрямо вкуса и ориентацията на собственика си.

Машините са разработени от компанията Abyss Creations във фабрика в Калифорния и най-вероятно първоначално ще струват около 15 хиляди долара. Но можем да сме сигурни, че конкурентни компании в Америка, Япония и Корея бързо ще ги настигнат. Учените вече са създали роботи, които са способни да вървят, играят футбол, изкачват стълби, свирят на тромпет, създават произведения на изкуството и още много други неща – изкуствени същества не по-различни от робота-прислужница Анита на Джема Чан от известния сериал „Хора“.

---

Последният технологичен напредък в роботиката показва още по-шокираща революция, тъй като е в сферата на интимните човешки взаимоотношения. „Като експерт в потребителската електроника, това е поле, което изучавам от известно време. За първи път писах за любов и секс с роботи преди десетилетие, твърдейки не само, че хората ще се влюбват в роботите и ще спят с тях, но и че ще започнем да се женим за тях до 2050 година. Оттогава не съм видял нищо, което да е променило мнението ми“, твърди Дейвид Ливай, изследовател на темата.

Но същинската цел е с течение на времето технологиите да се развият още повече, новите материали да станат достъпни и евтини, а роботите все по-човекоподобни. Синтетична кожа, по която има електронни сензори ще позволи на роботите да реагират с чувства, когато собствениците им ги погалят например.

Следващият голям напредък ще ни позволи да използваме технологията за интимни отношения със самата нея – да се влюбиш в технологията, да правиш секс с роботи и дори да се жениш за тях. Човечеството вече показа склонността си да се обвързва с технологията. Милиони хора опитват да обиждат или да флиртуват със Сири или с други изкуствени интелекти. Видео в YouTube, озаглавено „Да накараш Сири да говори мръсотии!“ има 1,3 милиона харесвания.

Фантастиките, включващи връзки между човешки същества и роботи, не са нищо ново. От книгата на Айра Левин „Степфордските съпруги“, екранизирана за първи път през 1975 година, до нарастващия лист от по-скорошни продукции: „Ларс и истинското момиче“, „Тя“, сериалът „Хора“ и сега „Западен свят“.

---

Мат Макмюлън, основателят на Abyss Creations: „Искам хората да се привържат емоционално не само към робота, но и към характера му. Да се развие някаква любов към това същество“, казва той. Разбира се, някои се съмнавят. Д-р Кейтлин Ричардсън от университета Де Монфорт стартира кампания срещу роботите, с аргумента, че те ще ни насърчат да гледаме на истинските хора просто като на „неща“.

Хората обикновено харесват други хора, с които си приличат в един или повече важни аспекти, като нивото на образованост, отношението и общите интереси. И ще е възможно да се симулират всички тези характеристики просто в един софтуер на изкуствен интелект. Ще бъде сравнително лесно за изследователите да направят софтуер, който да симулира харесване или обич към партньора. При това положение роботите определено ще започнат да играят ролята на сексуални терапевти. А хората, преживяващи такива проблеми, няма повече да се нуждаят от скъпа човешка помощ.

---

Милиони хора по света, са много самотни, защото няма кого да обичат и кой да ги обича. Това може да е по всевъзможни причини. Може да са срамежливи. Може да не са приети от обществото поради една или друга причина. За тези социално затруднени хора въпросът няма да бъде „Защо е по-добре да обичаш или да правиш секс с робот, вместо с човек?“, а „По-добре е да обичаш и да правиш секс с робот или да не обичаш и да не правиш секс изобщо?“.

Самотата може да бъде отстранена за сметка на развитието на човешката същност. Съзнанията ще бъдат препрограмирани, времето няма да съществува, хората също.

НП