Новини

Австрия иска затваряне на границите от България до Унгария

Искаме да затворим всички граници между България и Унгария, защото по Балканския маршрут продължават да пристигат твърде много хора, заяви австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил. Той съобщи, че вече се изработва план за действие.

Доскоцил поясни, че неговата страна възнамерява заедно с няколко държави, сред които Полша, Унгария и Чехия да вземе допълнителни мерки за укрепване на граничния контрол. Вече е ясно обаче, че изброените държави искат да затворят границите между България и Унгария, каза още Доскоцил.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

„Там все още почти безпрепятствено се прехвърлят хора от Турция”, заяви той.

Точно преди една година беше затворен така нареченият Балкански маршрут, в резултат от което числеността на бежанците в балканските страни и в Средна Европа рязко намаля. Днес обаче Доскоцил смята, че все още много бежанци и мигранти минават през тези граници. „Балканският маршрут не е затворен”, казва той пред „Билдцайтунг”. „Ако сравняваме положението с 2015 година, ние, разбира се, можем да се поздравим с успех, защото беше прекратено безконтролното придвижване”, обяснява министърът, но добавя, че не е постигнато нищо повече от това.

НП/ Бгнес