Здраве

Захарната конспирация – укривани документи разкриват истината

Звучи като сценарии на филм

хора със зли намерения, папка със секретни документи, и червена херинга, която да отвлече вниманието ни от истината.

Но за разлика от киното, тази история е напълно реална, като опасността от захарта, която хранителната и здравната индустрии се опитват да скрият.

Изследователите в Калифорнийския университет в Сан Франциско са открили една дълго скрита истина.

Анализ на скоро разкрити документи

на захарната индустрия показват точно това, което изпълните директори и собственици отдавна знаят за опасностите от захарта и намеренията им да използват всякакви манипулации, за да я натикат в устат ни.

Авторите на анализа го публикуват в списание „JAMA International Medicine“. Те използвали публичните архиви, за да открият документ от около 1600 страници, наричан „захарните документи“.

Те разкриват коварния план за увеличаване на продажбите на захар в САЩ, както и да препишат завишения процент на сърдечни заболявания главно на мазнините в храните.

Захарта води до сърдечни заболявания

Още през 50-те години медицинската общност започва да свързва консумацията на захар с висок холестерол и завишени нива на триглецериди – два основни фактора, водещи до сърдечни заболявания.

„Захарните документи“ показват, че Sugar Research Foundation (SRF), международна организация за търгуване със захар, още тогава са знаели за връзката между захарта и сърдечните заболявания.

И планът им е успешен

Днес не само в САЩ, но и по цял свят, консумацията на захар е достигнала опасни нива.

За да осъществят това SRF наела учени от Харвард да проведат фалшиво проучване, наречено Проект 226. Проучването било публикувано в популярното списание New England Journal of Medicine през 1967.

Проект 226 целял да формира общественото мнение за причините, водещи до сърдечни заболявания, както и хранителните им препоръки, които щели да бъдат направени от медицинската общност.

Убеждавайки всички, че нискомаслената диета е начина да се предпазят от сърдечни заболявания, индустрията знаела, че тази хранителна празнина ще бъде запълнена със захар.

Горчивата истина

Анализа на Калифорнийския университет се фокусира върху кореспонденцията между двама човека – Роджър Адамс, професор по органична химия и съветник на захарната индустрия, и Марк Хегсщед, изследовател от харвардския екип по Проект 226.

Тази кореспонденция разкрива някои интересни детайли. Захарната индустрия платила на харвардския екип 50 хиляди долара.

Тя платила на медицински списания да изфабрикуват погрешни статии за предимствата на захарта.

Били пренебрегнати критични факти за ролята на кръвните триглецериди при сърдечните заболявания.

Може би най-шокираща истина, която захарните документи разкриват, е колко лесно могат да бъдат нарушени и манипулирани „научни“ изследвания, провеждани от уважавани институции.

Какви ли други манипулации приемаме за истини, спуснати от научната общност.

wakingtimes