Новини

За малко да ни отнесе могъщо слънчево изригване

Слънцето отприщи мощно слънчево изригване от клас X, което достигна своя връх в 1310 GMT, вчера и предизвика прекъсвания на късовълновото радио в Южна Америка, Африка и Южния Атлантик.

Слънчевото изригване e избухнало от слънчево петно AR3576 – същото слънчево петно, което направи огнено шоу на 5 февруари с изригване от клас М и плазмено изригване.

За наш късмет слънчевото петно се премести отвъд слънчевия крайник вчера на 8 февруари, поставяйки Земята извън нейната директна линия на обстрел.

Учените говорят

„Бог знае колко голямо би било това изригване и какво щеше да ни причини, ако се беше случило от другата страна на слънцето“, пише слънчевият физик Кийт Стронг в публикация на X.

Ако това удари Земята може да причини смущения в нашето магнитно поле и да доведе до геомагнитни бури, които могат да бъдат обезпокоителни не само за сателитите в околоземна орбита, но и да доведе до драматични прояви.

Късмет

Поради местоположението на слънчевото петно толкова далеч на юг, малко вероятно е CME от слънчево петно AR3576 да удари Земята директно, по-вероятно е да минало право под нас.

Въпреки че може да не сме на линията за директен огън, това не означава, че не сме засегнати.

Пътувайки със скоростта на светлината, радиацията достигна Земята за малко повече от осем минути и йонизира горния слой на земната атмосфера – термосферата – предизвиквайки прекъсвания на късовълновото радио в осветената от слънцето част на Земята по това време, включително Южна Америка, Африка и Южен Атлантик.