Новини

Човечеството живее в най-опасното време за планетата

„Каквото и да си мислим за решението на британския електорат да отхвърли членството в Европейския няма съмнение, че това бе изблик на гнева на хората, които се чувстват изоставени от своите лидери.“, написа приживе британският физик Стивън Хокинг в статия за вестник „Гардиън“.

Тревогите, които стоят зад тези решения,

особено за икономическите последици от глобализацията и ускоряващите се технологични промени са напълно разбираеми.

Автоматизацията на заводите вече съкрати работни места в традиционното производство, а възходът на изкуствения интелект вероятно ще разшири унищожаването на работни места и в средната класа.

Незасегнати ще останат

само най-креативните или началнически позиции, смяташе световноизвестният учен и се оказа прав.

Така ще се ускорят и без това нарастващите икономически неравенства по света.

Интернет и платформите, които се създават, благодарение на мрежата, ще позволят на много малки групи хора да реализират огромни печалби, наемайки малцина работници.

Това е неизбежно,

това е напредък, но е също така и деструктивно в социален план. Бедните от селата се отправят на тълпи към градовете и се установяват в гета.

Когато разберат, че там не могат да открият нирваната от Instagram, започват да я търсят зад граница.

Така се присъединяват към огромния брой икономически мигранти, търсещи по-добър живот.

Тези мигранти създават нови изисквания

за инфраструктурите и икономиките на страните, в които пристигат, подкопават толерантността и подхранват политическия популизъм.

Десетки автори настояват, че да защитим планетата си от предизвикателства като климатичните промени, пренаселеността, изчезването на други видове и епидемичните болести, трябва да работим заедно.

За целта трябва да се премахнат,

а не да се издигат бариери вътре и между държавите. Предвид факта, че ресурсите са все по-концентрирани в ръцете на малцина, сме задължени да се научим, да споделяме доста повече, отколкото го правим в момента.

НП/2023