Съзнание

САЩ с официално предупреждение към Иран заради ракетните тестове

Вашингтон реагира остро на изпитанията от страна на Иран на нова балистична ракета. „Днес ние официално предупреждаваме Иран“, заяви Майкъл Флин, съветник на Доналд Тръмп по национална сигурност. Той добави, че действията на Иран са „незачитане“ на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, издадена след ядрената сделка, постигната между Иран и шест други държави, в това число САЩ и Русия.

Според съветника по национална сигурност действията на Иран подриват стабилността в региона. По-рано посланика на Съединените щати в ООН Ники Хейли заяви пред Съвета за сигурност, че проведеният тест е „абсолютно недопустим“.

Самият Тръм написа в профила си в Twitter, че Техеран трябва да бъде „благодарен“ за ядрената сделка, сключена със САЩ и другите световни сили през 2015г. като държава на предела на силите си.

За изпитанията на балистична ракета след встъпването на Тръмп в длъжност, се разбра на 30 януари. Пускът е извършен от полигон, разположен на около 140 км от Техеран, близо до град Семнана. Ракетата, която е със среден обхват, е прелетяла 965 км, след което се е взривила във въздуха.

НП/ AFP