България

Цар Фердинанд се завърна за вечен покой у нас

На добър път към дома, царю Фердинанд“ – така пресслужбата на германския град Кобург озаглави репортажа си тържествената прощална църковна служба, с която жителите му се простиха с именития си съгражданин. Утре тленните му останки ще бъдат положени в столичния дворец „Врана“, каквато е било волята му. 

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. желанието му да бъде погребан в българска земя е изпълнено. Тържествена служба почете бившия цар преди тленните му останки да бъдат транспортирани в София.

Кобург се прости с именития гражданин в понеделник

с литургия в Свети Августин, на която присъства и посланикът на Република България Григор Порожанов. „Радвам се, че днес, толкова години след смъртта му, се сбъдва голямото му желание и тленните му останки намират пътя си към България. Днес още веднъж ви благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му добър последен път до родината му и постоянно място за почивка в родината му България, в любимия дворец Врана в София“, каза кметът на града Доминик Сърдоу„, цитиран от Coburg.de.

Цар Фердинанд не само живее в Кобург

в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него, припомня bTV. Така, например, той спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.

През 1942 г. той е обявен за почетен гражданин на Кобург

Въпреки че тази чест идва от националсоциалистическата партия, цар Фердинанд се противопоставя на нацистите.

Като заклет католик и редовен посетител на църквата „Свети Августин“, Фердинанд поддържа близки отношения с членовете на еврейската общност в Кобург. Дълго време се съпротивлява да бъде обявен за почетен гражданин и не приема званието лично. Удостоверението за назначаването му е доставено в дома му.