Хипотези

Тотално наблюдение и това не е митология

Военните от САЩ провеждат тестове за наблюдение на обширни зони в шест от средните щати. 

Документи подадени от Федералната информационна комисия (FCC) разкриват използването на експериментални балони издигнати на голяма надморска височина.

До 25 безпилотни балона, захранвани от слънчева енергия бяха изстреляни от провинция в Южна Дакота 

Те изминават 402 километра носейки се през район обхващащ части от Минесота, Айова, Уисконсин и Мисури преди да се завърнат в централен Илинойс.

Балоните пътуват в стратосферата на височина до 19 812 метра. 

Според документи на „Сиера Невада“, авиационна и космическа компания по отбрана те са предназначени да „осигурят устойчива система за наблюдение и локализиране и възпиране на трафика на наркотици и заплахи спрямо сигурността на страната“.

Балоните имат високотехнологични радари

предназначени да проследяват едновременно много индивидуални превозни средства при всякакви метеорологични условия.

Тестовете, за които досега не се съобщаваше получиха лиценз от FCC за експлоатация от средата на юли до септември. 

„Тази нова технология предлага наблюдението на всичко едновременно. Понякога се нарича „Борба с TiVo“, тъй като когато дадено събитие се случи някъде в изследваната зона, можете да превъртите лентата назад, за да видите какво точно се е случило. Да превъртите отново, за да видите кой е замесен и откъде е дошъл.“Артър Холанд Майкъл, съдружник на Центъра по изследване на дронове в колежа Бард, Ню Йорк none

Тестовете са упълномощени от Южното командване на САЩ (Southcom), което отговаря за реакцията при бедствия, разузнавателните операции и сътрудничеството за сигурност в Карибите и Централна и Южна Америка. 

Southcom

Southcom е команден център на военноморския флот, военновъздушни сили и тактическите сили на САЩ.

Една от ключовите му роли е идентифицирането и залавянето на доставки на наркотици, насочени към страната. 

„Не смятаме, че американските градове трябва да бъдат обект на широкообхватно наблюдение, в което всяко превозно средство може да бъде проследено, където и да отиде.“ Джей Стенли, старши анализатор на политиката в Американския съюз за граждански свободи.  

В продължение на много години, Сиера Невада доставя на Southcom леки самолети. Те са пълни със сензори на стойност милиони долари, които след това прелетяха над Мексико, Колумбия, Панама и Карибско море. 

Самолетите обаче изискват скъпо платени екипажи и могат да летят само няколко часа наведнъж. 

„Подобрявайки ефективността, ние все още успешно възпряхме около шест процента от познатите движения на наркотици [през 2018г.].“ Адмирал Крейг Фалер, командир на Southcom в доклад до Комитета за въоръжени служби в Сената през февруариnone

Балоните имат способността да се изкачват или спускат над дадена зона, тъй като ветровете често имат различни посоки на различна височина.

World View

Конкурентния балонен оператор – World View наскоро обяви, че са провеждали многоседмични тестови мисии.

Стратосферните балони на World View са били в състояние, да се движат над зони с по-големи площи с диаметър 8 километра в продължение на шест часа и половина.

„Самата същност на тези балони е, че могат да работят в продължение на седмици и месеци. Предизвикателството е как да използваме стратосферните ветрове, за да можем да създадем устойчива способност за поддържане на станции за клиентите.“ Райън Хартман, изпълнителен директор на World View.  none

Документите на FCC показват, че балоните на Саутком носят малки подобни на сателит преносни средства. В себе си те съдържат сложни сензори и комуникационна техника. 

Балоните също имат модерни мрежови технологии, които им позволяват да комуникират помежду си. 

Така те могат да споделят данни и да предават тези данни към приемниците на земята. Балоните също са подложени на по-малко ограничения и регулации за разлика от дроновете. 

От документите на FCC не е ясно, дали тестовете на Southcom в САЩ са свързани с разследвания за наркотици или борба с тероризма.

Освен това, никоя от участващите страни не би казала дали данните за превозните средства ще бъдат изтрити, съхранявани или предадени на други федерални или местни агенции.

„Бихме искали да знаем какво правят с тези данни. Как ги съхраняват и дали обмислят внедряването в САЩ. Защото, ако решат, че е годен за използване в страната, ще има огромен натиск за внедряването му.“ Стенли, АКЛУ none

Тестовете за наблюдение на Southcom, вероятно са само върхът на айсберга 

Скот Уикършам, вицепрезидентът на Рейвън Аеростар, заяви пред Guardian, че той също е работил със Сиера Невада и изследователската група на Пентагона – Дарпа за „изключително сложно и предизвикателно развитие на проследяващи технологии разположени около стратосферата.“

Райън Хартман каза, че World View също са изпълнили десетина тестови мисии за наблюдение на клиент, който не е посочен. Също така фирмата е събрала данни, които той не би издал.

„Очевидно има закони за защита на личния живот на хората и ние спазваме всички тези закониНие също така разбираме важността да работим по етичен начин. Това е свързано с по-нататъшната защита на личния живот на хората.“Райън Хартманnone

Може би това е най-лицемерното обяснение, което някога сме чували като оправдание за такова мащабно следене на хора в най-новата история на цивилизацията.

Междувременно, World View се подготвя за следващия си полет за наблюдение, а тестовете в средния запад продължават с пълна сила.

Източник: The Guardian