Новини

Най-древният планетарен диск във Вселената

Астрономи откриха първоначален пръстен от прах и газ на 45 милиона години, който е най-древният известен на учените формиращ планети диск във Вселената. Той обгражда червено джудже в звездната асоциация Карина. Звездната асоциация е обширна система от горещи и млади звезди с общ произход.

„Повечето подобни дискове изчезват за по-малко от 30 милиона години“, твърди астрономът Стивън Силвърбърг от университета в Оклахома. Планетарният диск около червеното джудже е просъществувал необичайно дълго време. Откритието е направено от астрономи любители. За да установи местонахождението на райони, в които е възможно да се формират планети, НАСА потърси помощта на около 30 000 астрономи любители, които участваха в програма, озаглавена „Търсене на диск“. Участниците са наблюдавали и класифицирали около 2 милиона звездни обекта.

космос

„Без помощта на астрономите любители, които изследваха тези обекти и подбраха най-впечатляващите от тях, никога нямаше да забележим диска рекордьор. Мисията с инфрачервените телескопи WISE откри 747 милиона обекта, от които очакваме няколко хиляди да са с обграждащи звезди дискове“, заяви астрономът Марк Къчнър от центъра за космически полети „Годард“ на НАСА.

Определянето на възрастта на звезда невинаги е лесно, а в някои случаи – дори невъзможно, но звездите в звездната асоциация Карина изглежда са родени по едно и също време и от един и същ източник на материя. Все пак са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят възрастта на диска.

„Изненадващо е да се наблюдава обграждащ звезда диск, който вероятно е на 45 милиона години, защото подобни дискове обикновено изчезват за няколко милиона години“, отбеляза астрономът Джонатан Гание от института „Карнеги“.

Източник: БТА