Съзнание

Холандците гласуват за нов парламент

Холандците гласуват днес за нов парламент. Те могат да избират между 28 партии, като се очаква 150-те места в Долната камара да бъдат разпределени между 14 формации. Предизборните сондажи показват, че поне четири партии ще са необходими, за да се сформира управляваща коалиция.

Дни преди вота проучванията сочат, че около 40% от избирателите не са решили за кого да гласуват. Като най-вероятен сценарий се смята този, при който ще бъде съставено правителство на малцинството.

Очаква се крайнодясната Партия на свободата на популиста Герд Вилдерс да получи до 25 депутатски места, колкото и най-голямата Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте.

На изборите се гледа като на тест за антиимигрантските настроения в страната. Рюте защитава мигрантската политика на своето правителство, като подчерта, че то е успяло да овладее проблема.

„Холандия е изправена пред много сериозен проблем, голям приток на сирийски бежанци. Успяхме да постигнем споразумения, едно от които с Балканите, и сега Балканите са затворени. Договорихме се и с Гърция и сега Гърция е затворена. Споразумяхме се и с Турция, в резултат на което броят на бежанците от Сирия намаля с повече от 90%“, отбелязва Рюте.

Според анализатори въпросът, е дали твърдата позиция на Рюте спрямо Анкара и недопускането на турски министри да агитират за предстоящия референдум за президентска република, ще му помогне да спечели повече гласове.

От своя страна Герд Вилдерс, който иска да „деислямизира“ Холандия, се надява сблъсъците на протестиращите турци, живеещи в Холандия, с полицията и обвиненията към властите във фашизъм да увеличат шансовете му за победа.

НП/ БНР