Новини

Сфинксът в Задар – загадката остава нерешена

Пирамидите са разпръснати из целия свят и могат да бъдат видяни от Египет, през Судан чак до Индонезия. Но освен тях има и други древни монументи, които могат да бъдат открити в различни точки на света. Един от тях е Сфинксът.

Най-известният и внушителен Сфинкс се намира в Гиза, Египет. Но истината е, че има много непознати Сфинксове, разпръснати по цялата планета Земя.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Най-известният Сфинкс в Европа се намира в Хърватия. Красивият крайбрежен град Задар се е превърнал в център на туризма в последните няколко години, заради факта, че там се намира „Сфинкса на Европа“.

Историята на хърватския Сфинкс е мистериозна

---

Наречена Вила Атилиа, тази красива резиденция е построена през 1901 година от местния историк и художник Джовани Смирич. Смирич е един от най-видните граждани на 19-ти век в Задар. Докато учи във Венеция, той среща бъдещата си съпруга Атилиа Спинеда. По-късно те се женят и се преместват в Далмация, където им се раждат пет деца.

И Смирич, и съпругата му са били силно увлечени по окултизма и това е една от основните причини тяхната градина да е украсена с изключително интересни елементи, които не са били наблюдавани във всяка друга вила.

През 1918 година Смирич решава да бъде построен Сфинкс след като съпругата му умира. Монументът е създаден от бетон и има човешки ръце, вместо лапи. Пред него е съществувало езеро, което отдавна е пресъхнало. Твърди се, че Сфинксът е пазел именно него.

В продължение на десетилетия хърватските легенди говорели, че има заровено имане под самия Сфинкс. Един от най-мистериозните факти е че върху неговата фигура има йероглифни надписи, които досега никой не е бил в състояние да разчете. Какво е тяхното значение остава загадка.

---