Новини

Испания разсекрети 1900 страници с досиета за НЛО

Испанското министерство на отбраната разсекрети 80 броя поверителни доклади, съдържащи около 1900 страници на предполагаеми НЛО, които са били регистрирани във въздушното пространство на страната между 1962 и 1995 година. Материалът е на разположение на обществеността в онлайн библиотеката на Министерството на отбраната на Испания. Докладите включват мястото на наблюдение, датата, обобщението на факти, заключения и предложената класификация или разсекретяване на всеки документ.

Процесът по разсекретяване на документите започва още през 1991 г., когато Министерството на отбраната на Испания реши да анализира докладите и да намали степента на класификацията им, за да ги направи достъпни за широката публика, която искаше достъп до тези документи.

Едно от най-интересните наблюдения на НЛО е съобщено от пилотите и екипажа на самолета на държавния глава на страната. Когато бившият премиер на Испания Адолфо Суарес пътувал от Германия, странният обект е бил забелязан в неизвестно в небето място. Пилотите и пътниците на борда на правителствения самолет са свидетелствали за наличието на странни светлини, които не биха могли да бъдат обяснени.

В доклада се казва още: „През нощта на 25 февруари 1980 г., на борда на въздухоплавателното средство 401 Squadron с полет от Германия до Испания, странни светлини са наблюдавани от пилотите и пътниците“.

---

Освен това, разсекретените документи разкриват редица различни НЛО, които се появяват над Испания. Цитират се и случаи, когато обектите са били видими на радарите, но са останали неоткриваеми от пилотите, изпратени да ги търсят в небето.

Друг документ, който датира от 28 ноември 1979 показва, че много лица наблюдават два конкретни НЛО над Мадрид. Тогава е бил изпратен военен самолет, който да търси НЛО, но той не успява да открие нищо в небето, въпреки че метеорологичните условия били отлични, а радарът ги установил четири пъти.

В доклада се проявяват още детайли с дата 27 ноември 1979 г., когато „светлини в небето са били наблюдавани от много хора“ и „неизвестно ехо било записано като звук“.

Първата поява на НЛО над Мадрид е записана на 11 декември на 1968 г. Тогава двама свидетели докладват в 20.05 часа и 20.30 часа за наличието на „обект в небето с промени в яркостта си“ в югозападните части на столицата.