Тайни и загадки

Силата на думите. Имат ли абракадабра и алказам магическо влияние

Едно от най-често използваните заклинания при магически трикове на сцената е „Абракадабра“. Макар известно на мнозина много малко хора са запознати с неговия произход.

Днес абракадабра често се използва

от сценичните магьосници  за развлечение на масите, но произхожда от древния римски свят. Тогава думата не е била използвана за представления, а се смятало, че съдържа мощна магия.

Според една теория тя произлиза от еврейските „ab, ben, ruach hakodesh“, които се превеждат като „Баща, Син и Свят Дух“.

Така думата „Абракадабра“ е всъщност позоваване на Светата Троица. Според друга теория тя произлиза от вълшебна дума, известна като „abraxas“, която е специална.

Нейните букви, според гръцката нумерология, правят 365, т.е. броят на дните в годината.

Друга теория за произхода

на думата „Абракадабра“ е арамейската фраза „Avra kadavra“. Фенове на Хари Потър са запознати с нея, тъй като подобно заклинание е включено в книгите от поредицата. Там тя функционира като проклятие за смърт.

Твърди се, че авторката Дж. К. Роулинг се е вдъхновила за това заклинание от неговата оригинална арамейска версия.

Според Роулинг оригиналният смисъл на тези магически думи е „нека бъде унищожено“ и те са били използвани за лечение на болести.

Абракадабра се използвала като амулет

Римският учен от 2-ри век Серенъс Самуникус, например, описва в Liber Medicinalis начина, по който може да се използва тази магия.

Този амулет включвал думата, написана многократно на парче пергамент, с отнемане на по едва буква всеки път, докато остане само една буква.

Това се споменава и от писатели от по-късните векове: през 16-ти век ‒ от Ева Римингтън Тейлър, и 18-ти век ‒ от Даниел Дефо.

С течение на времето хората престанали да вярват в ефикасността „Абракадабра“ и тя започнала да се използва от сценичнте магьосници при техните магически трикове.

Друга магическа дума е Ал Касам

Смята се, че това заклинание произхожда от арабски език. На този език има подобна дума „Al Qasam“, което означава „клетва“.

Твърди се, че Ал Касам е собствено име и че това магическо заклинание е призовава правомощията на определено лице с това име.

Hocus Pocus

е друга често използвана вълшебна дума. Нейният произход се крие в по-близкото минало, около началото на ХVII век.

Една от теориите, които се опитват да обяснят произхода на тази фраза, се предлага от архиепископа на Кентърбъри Джон Тиллотсон през 1694 г.

Той предполага, че това е изопачаване на „hoc est corpus“ и е пародия на посвещението при Католическа литургия.

Друго предположение е, че думите звучат екзотично и че тази двойка думи е била измислена просто заради римата.

НП/2022