26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Тайни гробници в пирамидите на маите разкриват мистерията на „змийските царе“

Според археолозите, най-новите открития ще доведат до пренаписването на всички книги за древната история маите.

Археологически разкопки на част от пирамидите на маите, на места в днешна Гватемала са довели до откриването на два уникални артефакта, които по някакъв начин са останали недокоснати от иманярите досега. В гробниците под две пирамиди са открити човешки зъби инкрустирани с нефрит и други озадачаващи учените артефакти. Изследователите твърдят, че зъбите предполагат гробницата да е принадлежала на някой от управляващия елит, който те определят като част от династия на „змийските царе“. Името идва заради змийска глава, открита над входа на домовете на сродната им царска фамилия.

Гробниците са открити сред руините на древния град на маите Холмул, намиращ се на около 300 мили северно от град Гватемала. Датировката на руините е от около 650-700 година, когато цивилизацията на маите преживява върха в своето господство. Едната от гробниците представлява сводеста камера, изградена вътре в самата пирамида. Камерата е създадена на по-късен етап, така че да обгражда по-стар градеж, датиращ от пети век. В нея е открит скелета на човек на средна възраст, в чийто зъби има нефритови инкрустации. Това е типична практика за кралските особи при маите. Друга ноходка е човешки пищял с гравирани надписи.

Пред вестник Гардиън археологът Франсиско Естрада Бели определя това като „много, много рядка находка“. „Възможно е пищялната кост да е от останките на някой прародител на погребания или да е от пленен воин“, допълва още Бели.

пирамида маи

 

Костта е предадена от археолозите за сканиране със специална техника, а надеждите са, че технологиите ще им позволят да разчетат изписаният върху пищяла епитаф. На места текстът е изтрит и това го прави невъзможен за разчитане по друг начин.

Подобна кост с гравиран върху нея текст вече е откривана в друго известно селище на маите в Тикал. В този текст е изписано името и е нарисуван образа на пленен воин.

Според Александър Токовинин, това е първият нефритен артефакт, откриван някога, който се позовава на „змията цар“. Върху фриз, намиращ се недалеч от гробницата, са гравирани лицата на петима владетели. Но самата гробница едва ли е на някого от тях. Тъй като откритите керамични отломки дават информация, че погребаният е живял доста след царете, изсечени върху фриза.

Втората гробница е открита в друга пирамида. Нейните две камери вероятно са били дворцови стаи преди да бъдат превърнати в място за вечен покой.

Откритата огърлица представлява гравирана глава на корморан, която се преобразява в образа на бог на слънцето. Но нейният надпис е озадачаващ, защото принадлежи на владетел от съвсем друг град. Изписаното “Yuknoom Ti’ Chan, великият владетел на Kaanul, препраща към цар от „змийската династия“, която е владеела земите на около 100 мили от Холмул. Столицата на „змийската династия“ Дзибанче днес се намира на територията на Мексико.

„Изглежда, че имаме случай, много подобен на Игрите на тронове от Средновековна Европа. Разбира се, това подлежи на дебати, но намерената огърлица показва, че влиянието на династията е била върху обширни територии“ , казва Франциско Естрада Бели.

https://www.youtube.com/watch?v=R6tr-amJNFA