Новини

Радио сигнали от космоса объркаха учените

Радио сигнали, идващи от планета по посока на Слънцето развълнуваха астрономите. Те идват от планета звезда, подобна на слънцето, известна като HD 164595. Тя се намира в съзвездието Херкулес, на около 95 светлинни години от Земята.

Учените предполагат, че е възможно сигналите да са резултат от гравитацията на звездата, но все пак са поискали организацията Сети (Търсене на извънземен разум) да се заеме с анализа дали си имат работа със съобщение от извънземен разум.

Институтът Сети ще проследи HD 164595 с помощта на специалин телескоп в Северна Калифорния, както и от обсерватория в Панама.

---

За първи път сигналът е открит на 15 май миналата година от радиотелескопа на РАТАН-600 в Зеленчукская област в Русия.

HD 164595 е интересна за учените, защото е подобна на нашето слънце звезда. Средната й температура е 12 Келвина по- гореща от Слънцето и е около 100 милиона години по-млада от нашата звезда. Учените казват, че все още може да има други планети, които не са открити около HD 164595.

„Историята е малко странна, тъй като руснаците са открили този сигнал преди една година, но просто не са позволили на другите да знаят“, каза Сет Шостак, главен астроном в Института СЕТИ. „Сигналът е реален, но подозирам, че не идва от извънземни“, допълва още Шостак.

---

Изследователите, които са открили сигналите на Руската академия на науките твърдят, че е необходим постоянен мониторинг на HD 164595.

Сигналът ще бъде разгледан следващия месец на Световния конгрес по астронавтика, който ще се проведе в Мексико.

Източник: DailyMail