Новини

Великобритания одобри масовото следене на Острова. Скоро и в ЕС?

Докато фокуса на вниманието в Европа все още е върху Брекзит, мигрантската криза и потенциалните заплахи от тероризъм, без много шум Великобритания прие автократичен* закон. „Шпионският закон“, както го определиха, ще позволява широки правомощия на 48 правителствени агенции в Обединеното кралство. Институциите ще могат да следят, хакват и събират данни за интернет навиците на гражданите на общо основание. По силата му интернет и телекомуникационните доставчиците се задължават да пазят в срок от 12 месеца данни за провежданите телефонни обаждания, имейли, текстови съобщения и история на посетените интернет страници на своите клиенти. Странно или не, законът срещна опозиция в Обединеното кралство едва, след като кралицата даде зелена светлина на законопроекта.

Вътрешният министър на Великобритания Амбър Ръд заяви, че законът ще осигурява безпрецедентна прозрачност и защита на личните данни. В същото време законът изисква от създателите на софтуер да внасят скрити слабости в продуктите си, които да позволят на британските шпионски агенции да проникват необезпокоявано в компютрите.

---

В парламента на Великобритания пък липсваше силна опозиция, а една от причините е, че обемът на закона беше 500 страници, изпълнени с технически термини, неразбираеми за повечето британски депутати. Най-интересна беше позицията на държавната телевизия BBC, която определи еднозначно: „Този закон е свързан с борбата срещу тероризма, а обикновения човек е по-притеснен именно от тази заплаха, отколкото за личното си пространство“.

ukpga_20160025

Няколко човека публично се осмелиха да се противопоставят на промяната. Един от тях е създателят на www – Тим Бърнърс, който заяви: „Подобен закон е несъвместим със демокрацията. Той подрива основни права, свързани с правото на неприкосновен личен живот. Обществото ще повярва на простата версия за истината – „Ако нямаш какво да криеш, няма от какво да се страхуваш“ и това ще важи, докато не засегне лично гражданите“.

След като законът бе одобрен и от Камарата на общините и от Камарата на лордовете, Едуард Сноудън написа: „Обединеното кралство току-що узакони най-крайната форма на наблюдение в историята на западната демокрация. Страната отива по-далеч от много автокрации.“

Законът ще влезе в сила през 2017 година, а дотогава препоръчваме на всички, които не са гледали филма на Оливър Стоун „Сноудън“ да го гледат. Най-малко, за да се запознаете с бъдещето, което очаква човечеството. Бъдеще, приличащо едновременно на Джордж Оруелавата 1984 и на матрица, в която желано или не ще бъдем поставени.

НП

* автокрация