26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Хипотези

Откриха черна дупка, която може да ни унищожи за ден

Фактът, че това очевидно е черна дупка, е показан от огромната маса материя, привлечена и погълната от нея.

Това чудовище е с порядъци по-мощно от свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика Млечен път.

Опитайте се да си представите как трябва да изглежда обект, който свети 200 трилиона пъти по-ярко от Слънцето. И това е само долната граница на оценките на неговата яркост.

Нашественикът

Астрономите пишат, че е три до четири пъти по-ярък от всеки друг обект във Вселената. Но от Земята той изглежда тъмен като Плутон в най-отдалечената точка на своята орбита, което означава, че се вижда само през достатъчно мощен телескоп.

И това е само защото е невъобразимо далеч: светлината му е изминала 12 милиарда светлинни години до нас.

И тъй като Вселената се разширява през цялото време от момента, в който освободи светлината си преди 12 милиарда години тя се отдалечава от нас през цялото време и сега вече не е на 12 милиарда светлинни години от нас, а много по-далеч.

Къде е чудовището?

Странно е, че когато изкуственият интелект обработва изображенията получени от обсерваториите не разпознава, че това изобщо не е звезда и изобщо не се намира в нашата галактика. Но астрономите виждат на пръв поглед огромна заплаха.

И така, квазарът J0529-4351, който се наблюдава в посока на съзвездието Пиктор, и който наскоро удиви цялата световна астрономическа общност според всички данни е черна дупка с маса от 17 милиарда Слънца.

Колко огромно е…

Тоест нашият „местен Слънчо“ е четири милиона, а този е 17 милиарда. Размерите му не са дадени, но светещият диск около него се простира на седем светлинни години. За сравнение: най-близките до Слънцето звезди от системата Алфа Кентавър са на четири светлинни години.

Въз основа на тези параметри учените са формирали представа за „мащаба на бедствието“, тоест скоростта на потапяне на привлечената материя в тази черна дупка.

Скроост на приближаване

И скоростта се оказва приблизително такава: от 280 до 490 слънчеви маси годишно. Това означава, грубо казано, че поглъща цялото Слънце всеки ден.

Учените обясняват, че виждаме това чудовище такова, каквото е било преди 12 милиарда години, тоест в ранната младост на Вселената.

По това време тази галактика тъкмо се е формирала; имало е много материя в непосредствена близост до центъра.

Оттогава като цяло всичко, което „може да се яде, е изядено“ и сега остава само това, което се върти на доста безопасно разстояние и само от време на време пада в бездната.