26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

България

Но стига ми тая награда – да каже нявга народът, умря сиромах за правда, за правда и за свобода…

Днес се навършват 169 години от рождението на великия български революционер, поет и българин Христо Ботев. На 6 януари, преди 169 години, в град Калофер, в семейството на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева се ражда Христо Ботьов Петков. Като национален революционер Ботев е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикална революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

През май 1867 г. Ботев произнася пламенна реч по случай деня на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий. Заради опасността да бъде заловен от турските власти е принуден да напусне Калофер и заминава за Румъния. Живее в различни градове – Букурещ, Браила, Александрия, Измаил и Галац. Именно във Влашко осъществява и първите си сериозни контакти с български революционери. Успява да се сближи със Стефан Караджа и Хаджи Димитър. По време на пребиваването си в Румъния Ботев се оформя напълно като характер и обединява в личността си качествата на истински борец и революционер. През 1868 г. се записва в четата на Жельо войвода, която трябва да премине Дунав и да навлезе в поробените български територии. По този повод написва едно от емблематичните си произведения – „На прощаване“. По различни причини обаче четата се разпуска и не изпълнява целта си.

Христо Ботев остава в паметта на поколенията и като изключителен поет и публицист. Неговите произведения продължават да са един от еталоните не само на възрожденската литература, но и в цялостното развитие на българската литература. Сред най- известните му произведения са „Майце си”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър“, „Към брата си”, „Обесването на Васил Левски” и още много други.

Днес ще има чествания в негова памет в цялата страна. В столицата от 13.00 часа, пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване по повод 169-та годишнина от рождението на великия български революционер, поет и публицист. Националната гвардейска част ще изпълни военен ритуал с поднасяне на венци и цветя.