България

Не прекалявайте с витамините. Ето защо?

Възможно ли е употребата на повече витамини да доведе до сериозно затлъстяване?

Вярно е, твърдят експерти, позовавайки се на публикация в „Дейли Експрес“, в която ръководителят на клинична програма Клиника за здравето на червата Джо Кънингъм обяснява следното:

Много пациенти приемат безразборно биодобавки, съдържащи цял комплекс вещества и витамини, смятайки, че това ще им е единствено от полза.

Внимание!

При големи дози мастноразтворимите витамини могат да станат токсични. Въпреки че приемът на биодобавки е с добри намерения, често това не е подкрепено от научни данни и не се регулира, което може да е рисковано, обяснява експертът. 

В човешкия организъм витамините В1 и В6 са необходими за синтеза на мазнини от въглехидратите и белтъчините.

И тяхното влияние на синтеза на мазнините се засилва в присъствието на други витамини от групата В.

Какво казват изследванията?

Изследвания са показали, че витамин В6, приеман заедно с В1, В2 и В5 (пантотенова киселина), води до значително увеличаване на мастните отлагания при лабораторни мишки.

Било открито също така, че ниацинът увеличава дневното потребление на храна и теглото, както и процента коремна мазнина у пилета при увеличаване на добавките до 60 мг никотинова киселина на килограм храна.

Затлъстяването може да е свързано не само с излишъка на витамини, но и с техния дефицит. Така се случва например с витамин D.

Страдащите от затлъстяване обичайно водят заседнал начин на живот и не излизат достатъчно време на слънце.

Освен това витамин D се трупа в мастната тъкан и концентрацията му в централния кръвоток намалява. 

Накратко казано: Мярка във всичко, което правим колкото и здравословно да ни изглежда.