Новини

Мартин Шулц напуска Европарламента

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц напуска поста си. Шулц, който е член на Германската социалдемократическа партия съобщи, че възнамерява да се завърне в политиката в Германия. Пред ARD той уточнява, че днес ще даде повече информация за своите политически намерения. Вестник „Зюддойче цайтунг” пише, че Шулц „се впуска в германската политика” и че в редиците на социалдемократите все още няма решение кой ще поведе ГСДП – Шулц или председателят на партията Зигмар Габриел.

60-годишният Шулц влиза в германската политика, където догодина може да е съперник за канцлерският пост на Ангела Меркел. По информация на „Зюддойче цайтунг” Шулц няма да се кандидатира за трети мандат като председател на Европарламента и вместо това ще оглави листата на социалдемократите в Северен Рейн Вестфалия на изборите през 2017.

Според немските медии какво място ще заеме Шулц в германския политически живот, все още не било решено. Шулц може да замени популярния външен министър социалдемократ Франк-Валтер Щайнмайер, който през февруари ще бъде избран за федерален президент. От няколко месеца има и слухове, че Шулц може да измести от лидерското място в ГСДП недолюбвания Зигмар Габриел – вицеканцлер и министър на икономиката.

ГСДП ще определи кандидата си за канцлерския пост в края на януари. Медиите пишат, че възможен сценарий е и това Шулц да оглави германската дипломация през февруари, да се бори за канцлерския пост, а после да поеме отново външнополитическия ресор в нова голяма коалиция.

Това е второто ключово напускане на висш политик в рамките на Европейския съюз. Близо преди месец и Кристалина Георгиева напусна поста си в Европейската комисия, преминавайки в редиците на Световната банка.

АФП, БГНЕС