Съзнание

Марин льо Пен предлага „Фрекзит“ и връщане на националната валута във Франция

Лидерът на френския крайнодесен „Национален фронт“ Марин льо Пен представи 144 предложения за президентската си кампания, които включват излизане от еврозоната и референдум за членството в Европейския съюз. Предлага се също връщане на национална валута на Франция, протекционизъм чрез повече предимства за национални фирми и понижаване на данъците за хората с най-ниски доходи.

Националният фронт предлага Франция да напусне обединеното командване на НАТО и да повиши разходите си за отбрана. По отношение на имиграцията се предлага да се направи невъзможно за мигранти без документи да узаконят престоя си във Франция.

Програмата е твърде оскъдна откъм подробности за макроикономиката и не залага цели за държавното финансиране, освен нарастване на разходите за отбрана и научноизследователска дейност.

Според проучванията на избирателните нагласи Льо Пен ще спечели първия тур на президентските избори на 23 април, но ще загуби втория на 7 май, отбелязва Франс прес. Според допитванията неин вероятен съперник на втория тур ще е бившият банкер Еманюел Макрон, който се представя като прогресист, който не е нито ляв, нито десен. Той се възползва от спадането на подкрепата за кандидата на десницата и бивш премиер Франсоа Фийон, чиято репутация пострада от скандала с предполагаемите фиктивни назначения на съпругата си Пенелоп.

БНР